2024. március 28., csütörtök

Végre nem a túlélésért folyik a harc

A Magyar Szó, a Forum Nyomda és a Forum Könyvkiadó Intézet jövőt tervez, korszerűsít, és folyamatosan készen áll a változásokra is

Megszépült a Magyar Szó székháza az elmúlt időszakban, kívül-belül jelentős felújítási munkálatokat hajtottak végre az újvidéki épületen, új felszerelést, berendezést kapott a szerkesztőség és a vállalatban működő szolgálatok. A fejlesztésnek azonban ezzel még koránt sincs vége: hamarosan kiköltözik az újvidéki székházból a nyomda, további átalakítási munkálatok következnek, s ezeknek köszönhetően teljesen új arculatot nyer a következő egy-két évben a létesítmény földszintje – és nemcsak arculatot, új tartalmakat is. Kialakítják a magyar iskoláskor előtti intézményt, a gyerekek számára elengedhetetlennek számító tartalmakkal, udvarral, játszótérrel, terasszal. A bölcsőde és óvoda mellett új közösségi teret hoznak létre, konferenciatermet nyitnak. Megalapítják a sajtó- és nyomdamúzeumot is, de átalakítják az épület már meglévő helyiségeit is. Alapos munkálatok következnek tehát hamarosan ismét, az épület tatarozása, átalakítása folytatódik. A végső cél egy olyan vajdasági magyar térnek a kialakítása Újvidék központjában, ahova bárki betérhet, ha a művészetek, az újságírás, az irodalom iránt érdeklődik. Nem kizárólag magyarok, mindenki, aki a magyar kultúrával kíván kapcsolatrendszert kialakítani.

Pásztor István vendéglátóinak társaságában megtekinti a Forum Nyomdát (Ótos András felvétele)

Pásztor István vendéglátóinak társaságában megtekinti a Forum Nyomdát (Ótos András felvétele)

A Magyar Szónak, a Forum Nyomdának és a Forum Könyvkiadó Intézetnek a működését, terveit ismerték meg a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselői azon a kihelyezett kollégiumi ülésen, amelyet tegnap lapunk újvidéki székházának tanácstermében tartottak meg Pásztor István pártelnök vezetésével. Itt ismerhettük meg a székházat illető újabb elképzeléseket is.

A VMSZ tisztségviselői kéthetente tartanak kollégiumi ülést, melyen megvitatják a vajdasági magyar intézményeket illető kérdéseket. Ezúttal a Magyar Szónak és a székházban működő intézményeknek a helyzetével foglalkoztak. Az elhangzottak alapján megállapítható, hogy stabil működési pályán állnak ezek az intézmények, ma már nem a fennmaradásukért vívott harc határozza meg az azokkal kapcsolatos munkát: fejlesztésekben, korszerűsítésekben gondolkodnak, számos változáson esnek át, követve a modern olvasói igényeket, új közösségi tereknek, tartalmaknak a bevezetésén munkálkodnak. Olyan pozitív változást jelent ez, amilyenre az elmúlt évtizedekben aligha volt példa – értettek ebben egyet a résztvevők a helyszínen. Pásztor összegzésében kifejtette: azok az impozáns számadatok, amelyek az érintett intézmények vonatkozásában az ülésen elhangzottak, azok a több évtizedes jubileumok, amelyek a történelem kihívásaival való sikeres megbirkózást igazolják, voltaképpen annak a bizonyítékai, hogy létezett és létezik a kritikus tömegben egy olyan megújulási készség, képesség, ami talpon tartotta mindegyik intézményt, lehetővé tette, hogy állandóan igazolják létjogosultságukat. Ha a politikának mindennek kapcsán van valamilyen szerepe, dolga, akkor az mindenképpen az, hogy ezt a megújulási képességet továbbra is életben tartsa és táplálja. Kellő szerénységgel, de semmiképp sem szégyenkezve, el lehet mondani a politikai tevékenykedés vonatkozásában azt, hogy az említett feladatnak sikerült eleget tenni a mögöttünk álló évtizedben. Erről tanúskodnak azok az információk, amelyek a szóban forgó vállalatoknak a jelenlegi helyzetéről, fejlődéséről, terveiről szólnak – jelentette ki értékelésében Pásztor. Az elnök aláhúzta, az eredmények elérésében szerepe volt mindenkinek, aki részt vállalt a feladatok elvégzésében, aki felelősséget vállalt az elmúlt időszakban a Magyar Szónak, a nyomdának, a könyvkiadónak az irányításában.

Pásztor István a VMSZ tartományi tisztségviselőivel és az intézményvezetőkkel (Ótos András felvétele)

Pásztor István a VMSZ tartományi tisztségviselőivel és az intézményvezetőkkel (Ótos András felvétele)

Véleménye szerint sikerült egy olyan csapatot összeállítani, amely képes a kitűzött célok elérésére. A napról napra látható teljesítmény büszkeségre ad okot, akár a Magyar Szót, akár a Könyvkiadót vesszük alapul – értékelte. Rámutatott arra, hogy bár nem mindig felhőtlenek a mindennapok a döntéshozásban sem, nem minden alkalommal sikerül rögtön közös nevezőre jutni, ez teljesen normálisnak számít, s végső soron a közös sikerhez járul hozzá.

A FEJLŐDÉS MÉRFÖLDKÖVEI
Három mérföldkő határozta meg a mögöttünk álló időszakot a Magyar Szóban – mondta el a VMSZ tisztségviselőinek Ökrész Rozália, a lapkiadó igazgatója. Az első a mintegy kilenc évvel ezelőtt megkezdett gazdasági, pénzügyi konszolidációja volt a vállalatnak, a problémás hitelek törlesztése, a stabil anyagi helyzetnek a megteremtése. Ezt követően 2016-ban egy korábban meghozott rossz döntésnek a javítását kellett kieszközölni – emlékeztetett –, a lap központi szerkesztőségét jelentő deszket Szabadkáról ismét Újvidékre költöztették vissza, ahol az előző évtizedek alatt is működött, s ezzel könnyebbé vált a munkaszervezés, kisebbé a hibalehetőség, és jobbá a minőség. Ökrész közölte, a harmadik mérföldkő a Magyarország Kormányának támogatásával megkezdett fejlesztési periódus számít, mely 2018-ban vette kezdetét: ekkor indultak el a székházon végzett felújítási munkálatok. Mint mondta, a nyomda kiköltözése a következő „nagy falat", amellyel meg kell birkózni, de melyet követően egy 1200 négyzetméternyi terület áll majd a vajdasági és újvidéki magyarság rendelkezésére a közösségi tartalmak céljaira.

ÁLLANDÓ MEGÚJULÁSBAN
A Magyar Szó Online felületét és a marketingszolgálatra vonatkozó újításokat, továbbá a székházat érintő fent említett beruházások részleteit ismertette Erdődi Edvina, a vállalat igazgatóhelyettese, a projektumok koordinátora. A honlap a múlt év végén megújult, olvasóbarátabb és letisztultabb lett, s ezt az olvasók nagyobb számú látogatással jutalmazzák. Az Online vezérelveit, húzta alá, a pontosság és hitelesség, a megbízhatóság, a gyorsaság és az olvasottság jelenti, nem véletlenül éppen ebben a sorrendben meghatározva. A weboldal korszerűsítése ősz óta állandó jelleggel folyik – mutatott rá. Megerősítette a lap az internetes csapatot, korszerűbb marketingszolgáltatásokat vezetett be, azon munkálkodik, hogy építse a Magyar Szót mint márkanevet, a napokban pedig útjára indulhatott a webshop is, amely által bárki bárhonnan megvásárolhatja a lapot, annak Online Lapozóját vagy valamelyik könyvkiadványát. Szép Vajdaság címmel fotópályázat, KvízKedd címmel heti helyesírás-ellenőrző játék vette kezdetét az online felületen. Az igazgatóhelyettes szavai szerint az újításokkal is az a célja a lapnak, hogy közösségépítő, -megtartó és -összetartó erőnek számítson.

VÁLTOZÓ KÖNYVKIADÁS
A Forum Könyvkiadó Intézet is nagy hangsúlyt fektet az online térben való megjelenésre, e-könyveket ad ki, kiadványai világszerte elérhetők saját webáruházukban. Virág Gábor igazgató kiemelte, hogy a műfaji sokszínűségre törekszenek a továbbiakban is a kiadás terén, és felhívta a figyelmet fontos könyvsorozatok bevezetésére, köztük a gyermekkönyveknek és az újraolvasásnak, vagyis a korábban már kiadott, de nehezen beszerezhető alkotásoknak a sorozatára.

Nyitókép: Pásztor István vendéglátóinak társaságában megtekinti a Forum Nyomdát (Ótos András felvétele)