2024. április 19., péntek

Ismét teli a korsó

A fesztiválszezonban bíznak a zentai Arator sörfőzde tulajdonosai

Lassan ismét bekopogtat hozzánk a nyár. Mindenki reméli, hogy a tavalyival ellentétben idén lehetőség lesz a fesztiválok és zenés rendezvények megtartására. Nincs ezzel másként a zentai Arator sörfőzde sem, amely 2017-es indulása óta kiváló kézműves söreivel áll rendelkezésére a szomját oltani vágyó közönségnek. Az elmúlt évről és a tervekről a sörfőzde egyik tulajdonosával, Tóth Norberttel beszélgettünk.

Tóth Norbert, az Arator sörfőzde egyik tulajdonosa

Tóth Norbert, az Arator sörfőzde egyik tulajdonosa


Hogyan érintett titeket a tavalyi év és a járványhelyzet?
– A kezdeti évek alatt megtanultuk, hogy mit mikor kell csinálni, így 2020-ban már kezdtünk készülni a következő szezonra. Készítettük a sört, és töltöttük fel a raktárkészleteinket, aztán 2020 tavaszán jött a járványhelyzet, ami érzékenyen érintett minket is, mint sokan másokat, és meglehetősen a zsebünkbe kellett nyúlni. Egy induló vállalkozásnak kell idő, míg a befektetett költségeket visszahozza, és nyereséget kovácsol belőle. Mi épp a tavalyi évtől vártuk, hogy elérjük ezt az állapotot. Ezzel szemben nem volt könnyű dolgunk, hisz a kocsmákban nem lehetett eladni, fesztiválok sem voltak. Emiatt a raktárra gyártott, csapolásra szánt söröket újrapalackoztuk, valamint mérsékeltük a termelést is.
Milyen előrelépések történtek ebben az időszakban?
– Az egész arra volt jó, hogy nagyobb figyelmet fordítottunk a receptjeink tökéletesítésére. Ez pont megfelelő idő volt a kísérletezésre, megnéztük, hogy mi az, amin tudunk változtatni. Ebben nagy segítség volt számunkra az is, hogy Budapesten nagyobb kézműves főzdékkel, mint például a Fehér Nyúllal is jó kapcsolatot alakítottunk ki, akik jó tanácsokkal láttak el bennünket. Ezenkívül több hazai sörfőzdénél is jártunk, többek között a Dogmánál is, akik szintén remek tanácsokkal szolgáltak. A kapott információkat felhasználtuk, és beépítettük idén a sörfőzésünkbe. Ez nem feltétlen szembeötlő, viszont ezeknek köszönhetően a söreink sokkal jobbak, mint azelőtt voltak. Most már úgynevezett fordított ozmózisos technikával szűrjük a vizet, valamint különböző ásványianyag-tartalmú vízprofilokat használunk a sörök elkészítéséhez. A Prosperitati Alapítvány pályázatának köszönhetően két új fermentorral, azaz sörerjesztő tartállyal gazdagodtunk, korábban pedig egy főzőházzal gyarapodtunk. Ezenkívül rendelkezünk palackozó- és mosórendszerrel, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a sörkészítéshez szükséges eszközeink megfelelően sterilek legyenek, így a söreinket hosszabb ideig el lehet tárolni.
Mik a terveitek?
– Jelenleg helyben értékesítjük a söreinket, csapoltat és üvegeset egyaránt. Emellett úgynevezett sörkóstolókat szervezünk, ahol lehetőség van vásárlásra is. Arra számítunk, hogy idén már lesznek fesztiválok. Számunkra a zenés rendezvények a leginkább meghatározóak, mert olyankor szívesen fogyasztanak sört az emberek. Jelenleg nagyon bizonytalan a helyzet, de elsősorban a klubokat, kocsmákat és szórakozóhelyeket tartjuk szem előtt, tőlük várjuk a megrendeléseket. Terveink közt szerepel, hogy növeljük a kapacitásunkat. Erre való tekintettel óvatosan kezeljük a jelenlegi helyzetet, hisz teljesen kiszámíthatatlan, mi lesz a közeljövőben. Senki sincs könnyű helyzetben most, mi is próbálkozunk a lehetőségeinkhez mérten.