2024. március 29., péntek

Öko-Csáki

A topolyai Csáki Lajos Általános Iskola diákjai aktívan részt vesznek a környezetvédelemben

A topolyai Csáki Lajos Általános Iskola évek óta az iskolában tanuló diákok bevonásával gyűjti a papírhulladékot, illetve a műanyag kupakokat. A példamutató hulladékgyűjtésről az általános iskola igazgatónőjével, Vojter Pulai Mónikával beszélgettünk.
Kik vesznek részt az akcióban?
– Az iskolában a gyerekek, akik nagyon lelkesek, főleg az alsós tagozatosok, de a felsősök is gyűjtik. Mindennap van egy pár ötliteres flakonnyi kupakunk. A gyerekek szülei is tudnak a gyűjtésről, sőt nagyon sokan felkeresnek bennünket, amikor lomtalanítanak, és elhozzák a papírhulladékot iskolánknak. A tanítónők azok, akik leginkább részt vesznek benne, van egy koordinátorunk, Vujičić Vesna tanítónő, ő az, aki ezt az egészet megszervezi már évek óta.
Mi történik az összegyűjtött hulladékkal?
– Az összegyűjtött hulladékokat eladjuk, és a befolyt összegből a gyerekek számára szükséges dolgokat veszünk a napközibe, vagy papírokat, ceruzákat, füzeteket szerzünk be, tehát ha valami szükséges, akkor pótoljuk, de akár labdákat, eszközöket is vásárolunk, amelyeket a gyerekek fel tudnak használni.
Edukációs szempontból jelen van az iskolában a szelektív hulladékgyűjtés?
– Az iskolában ez nyilván megjelenik a környezet-, illetve biológiaórákon mint témakör. A példamutatás az, ami jelen van az iskolánkban – a begyűjtött kupakokat, papírokat a begyűjtő személyekkel együtt az iskolánk Facebook-oldalán bemutatjuk, már csak azért is, hogy megdicsérjük diákjainkat, valamint hogy ez a jó szellem továbbterjedjen. Külön edukációkat nem tartunk sem a gyerekek, sem a szülők számára, viszont meg kell említenem, hogy a Komgrad Kommunális Közvállalattal nagyon jó az együttműködésünk – nagyon jó pályázataik vannak a környezetvédelemmel kapcsolatban, azokon részt szoktunk venni.


Az iskola részt vesz a fásításban?
– Ha lehetőség adódik rá, akkor igen. Tavaly ősszel ültettünk egy fát a gyermekhét keretein belül, emellett tervezzük az elkövetkező években is elültetni az elsősök fáját, hogy megemlékezzünk arról, mikor iratkoztak be, ezzel is fel akarjuk hívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, a fásításra, a zöldesítésre, hogy a gyerekekben minél fiatalabb kortól tudatosuljon, hogy nagy szükség van a fákra, növényekre, hogy felelősen viszonyuljanak a természethez, környezetünkhöz.