2024. április 25., csütörtök
GUNARAS

Szántóversenyre készülnek

Lassan újraindul a munka a Gunarasi Gazdakörben – Az idén meg szeretnék szervezni legnépszerűbb rendezvényüket

A Gunarasi Gazdakör a település egyik legnagyobb létszámú civil szervezete. Számos gazdát tömörít, és egész évben vannak programjaik. A téli előadás-sorozatuknak például nagy hagyománya van, a szántóverseny pedig több száz érdeklődőt vonz a környékről és távolabbról is. A járvány miatt ők is kénytelenek voltak radikálisan csökkenteni tevékenységüket, de úgy tűnik, hogy lassan újraindulhat a szokásos munka a gazdakörben – számolt be lapunknak Király Zoltán, a Gunarasi Gazdakör elnöke.

Király Zoltán, a Gunarasi Gazdakör elnöke

Király Zoltán, a Gunarasi Gazdakör elnöke

– Az elmúlt időszakban azok a bevett programok, amiket már több évre visszamenőleg megszerveztünk, vagy elmaradtak, vagy csak részben lettek megvalósítva. Tavaly még sikerült megtartani a téli előadásokat a járvány előtt, de a szokásos tavaszi munkaakciót már nem tudtuk megszervezni. A mezőgazdasági kiállításra sem jutottunk el, és noha megkezdtük az előkészületeket a szántóversenyre, megtartani már nem tudtuk. A kialakult helyzet miatt olyan munkaakciókkal próbálkoztunk, amelyeken csak néhány ember vett részt. Decemberben zúzott kővel feltöltöttük a központi parkolót Gunarason, a Gomex felé vezető utat és dűlőútlejáratokat. Tavasszal ismét tudtunk két olyan munkaakciót szervezni, ami nem volt tömeges, csak 8–10 ember vett rajtuk részt. Az egyik akció során a brazíliai úton lemetszettük gallyakat az út menti fákról, és ledaráltuk, egy másik időpontban pedig a pobedai út mellett végeztük el ugyanezt a munkát, egy hosszabb szakaszon – mondta el Király, majd arról is szólt, hogy az idén nem sikerült megszervezni a hagyományos téli gazdaképző előadásokat sem. A mezőgazdasági kiállítás látogatása is elmaradt, viszont a gazdakör irodája már rendesen dolgozott. Tavaly csak mérsékelt formában, a járványügyi előírások betartásával fogadták a gazdákat.

Ami az év további részére vonatkozó terveket illeti, Király derűlátó, már gondolkoznak legtömegesebb rendezvényük megszervezésén.
– Az idén már tervezzük a szántóverseny megszervezését, de hogy hogyan fogjuk kivitelezni, azt még nem tudjuk. Ennek a rendezvénynek a megszervezése sok munkát igényel, és anyagilag is komoly összegre van szükség. A gazdakör elnöksége úgy döntött, hogy nekivágunk, és útközben látjuk meg, hogyan alakul a helyzet. Valószínűleg valamivel szerényebb lesz, mint lenni szokott, viszont arra számítunk, hogy a látogatottsága lényegesen tömegesebb lesz, mint korábban. Az elmúlt időszak bezártsága után az emberek már nagyon várják, hogy részt vehessenek valamilyen rendezvényen. A topolyai vásár példája is ezt igazolja, hiszen rengeteg ember ment el. Úgy is fogalmazhatnék, hogy az is eljött, aki nem volt ott. Erre számítunk mi is, hogy több látogató lesz a szokásosnál – fogalmazott a gazdakör elnöke, majd még hozzáfűzte, hogy a szántóverseny kapcsán egy szerényebb költségvetésen gondolkoznak, mivel még mindig nem lehet tudni, hogy a járványhelyzet hogyan alakul.

A gunarasi szántóverseny igen népszerű rendezvény

A gunarasi szántóverseny igen népszerű rendezvény