2024. április 24., szerda

A nő, aki beleszeret önmagába

Az „olasz Molière” legnépszerűbb vígjátékán nevetett a közönség

Az elérhetetlen, a megszerezhetetlen személy mindig a legizgalmasabb, láthattuk Carlo Goldoni A fogadósnő című műve alapján Mészáros Tibor rendezte előadásban. A Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátékán, amely a nemzeti összetartozás éve programsorozata keretében valósult meg az Újvidéki Színházban, jót szórakozott a székvárosi közönség.

Mirandolina, a fogadósnő nyersen pimasz őszinteségével mindenkit megbabonáz, elegáns parázs-varázsa minden szívet lángra lobbant. A megállíthatatlan ágyúgolyó azonban egyszer csak találkozik a ledönthetetlen fallal...

A Zentai Magyar Kamaraszínház sikeres vendégjátéka az Újvidéki Színházban (Fotó: Bozsoki Valéria)

A Zentai Magyar Kamaraszínház sikeres vendégjátéka az Újvidéki Színházban (Fotó: Bozsoki Valéria)

A nőgyűlölő lovagot imádójává idomító ízig-vérig nőt, az ellenállhatatlan, talpraesett, szellemes Mirandolinát a Pataki-gyűrű díjas Lőrinc Tímea játssza.

– Mirandolina olyan nő, aki azt akarja, hogy minden férfi, aki megjelenik a darabban, őt imádja. Én őszintén nem tartom magamat ilyen karakternek a privát életben. Előkerestem magamban azt az önbizalmat, amivel én mozgatni tudom ezt a szerepet. Ahogy telik az idő, egyre jobban ráérzek a szerepre, és egyre jobban sikerül megformálnom. Másodszor dolgozom Mészáros Tiborral. Színészrendezőként minden szerepet magából épít fel, szem előtt tartva, hogy ő azt hogyan formálná meg. Nagyon jó együtt dolgozni vele, gördülékenyen folyt a próbafolyamat. A Goldoni-darab aktualitása során sokat gondolkodom, miért van ilyen típusú előadásokra szükség. Mivel mostanában járványból kijövő időszakról beszélünk, az embereknek nagyon nagy szükségük van a szórakozásra. Látom, ahogy újra elkezdtünk Zentán mi is játszani, az emberek alig várják, hogy humort találjanak a darabban. Jómagam ezért nagyon támogatom most a komédiák elkészítését.

Mirandolina a férfiakkal játszik, irányítja őket. Goldoni azt a nőt mutatja meg, aki beleszeret önmagába. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, miért nem választják az emberek a párkapcsolatot, és miért választják az egyedüllétet. Ha a Goldoni-darabban a férfi és a nő egymásra találnának, jó befejezésnek tartanám. Ellenben így számomra lezáratlan maradt a történet, nem tudom, mi lesz ezekkel személyekkel.

A nézők visszajelzéséből tudom állítani, hogy szeretik A fogadósnő című vígjátékunkat. Alig várják, hogy színpadra lépjenek azok, akik a kisebb szerepeket alakítják, ugyanis ők képviselik a darabban a humort – mondta Lőrinc Tímea, aki elárulta, jelen pillanatban a doktori munkáját, azaz a Makrancos Kata szövegkönyvét készíti, amely alapján szeptemberben kerül bemutatásra a darab a Zentai Magyar Kamaraszínházban. Mint elmondta, teljesen újfajta hozzáállást próbál kikísérletezni. Minden egyéb szemszögből részt vesz a darabban, csak színészként nem. A vágyott Makrancos Kata szerepét az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatójának szánja.

Dévai Zoltán hitelesen alakította a nőgyűlölő férfit a Goldoni-vígjátékban.

– Mészáros Tiborral másodszor dolgoztam, először a Molnár Ferenc Liliom c. darabjából készült produkcióban működtünk jól együtt. Habár a Goldoni-előadásban más elképzelésem volt Ripafratta lovag karakterének a megformálásáról, az építő jellegű kreatív munka során egymásra tudtunk hangolódni. Ez a szereplő eléggé más értékeket képvisel, mint ahogyan én élem az életemet. Végülis a színháznak, illetve ennek a szakmának, hivatásnak, foglalkozásnak a szépsége, hogy olyan emberek lehetünk, amelyek nem vagyunk. A férfi, akit játszok, simán kitalálja önmagáról, hogy ő nőgyűlölő, a fogadósnő meg játékból magába akarja bolondítani a lovagot, ami végül sikerül is. A drámában nincs megírva, miért lett nőgyűlölővé ez a lovag. Hozzá tudjuk képzelni nagy valószínűséggel, hogy valamikor nagyon megsütötte magát a nőkkel, és emiatt adhatott magának egy ilyen fogadalmat. Szerintem a legfontosabb jelleme ennek a figurának, hogy a legőszintébb, gerinces ember ebben az egész történetben. A lovaghoz hasonló jellemű emberek vannak ma is, és voltak száz évvel, ezer évvel ezelőtt is. Mindenkinek vannak ilyen ismerősei, akik erős karakterek, és két erős karakter általában nem szokott megférni egy társaságban. Egy-egy színpadi jelenetben, aki már nem szerepel, részt vett mint zenekari aláfestő vagy fent volt a zenekarban. A pantomim elemek különféle hangeffektusokkal voltak aláfestve, amelyek nyilván segítenek a nézőknek abban, hogy vizuálisan el tudják képzelni az egyes tárgyakat.

Dévai Zoltán és Lőrinc Tímea (Fotó: Bozsoki Valéria)

Dévai Zoltán és Lőrinc Tímea (Fotó: Bozsoki Valéria)

A fogadósnő c. bohózatot bemutattuk a szabadkai Népszínházban is. Magyarországra készülünk vele. Egy hónap múlva négy előadást fogunk egymás után eljátszani a Soproni Petőfi Színházban – mondta Dévai Zoltán.

Az újvidéki közönséget megnevettette a lovag szolgája, Papp Arnold, Forlipopoli őrgróf, Nešić Máté, Albafiorita gróf, Virág György, Fabrizio, a fogadó pincére, Szilágyi Áron és nem utolsósorban az Ortensia színésznőt alakító Verebes Judit. A produkcióban ének-mentorként Koncz Éva, jelmeztervezőként Janovics Erika működött közre Mészáros Tiborral, aki díszlettervezőként is hozzájárult a Goldoni-mű színpadra állításához.