2024. április 20., szombat

Cégek sokasága törli fehéroroszországi repülőjáratait

Lukasenko titkosszolgálatának három ügynöke is a Ryanair gépén utazhatott

A fehérorosz titkosszolgálat (KGB) ügynökei is a Ryanair-járaton utazhattak, s velük együtt kényszeríthették Minszkben a földre a repülőt. A feltételezést megfogalmazó ír légitársaság vezérigazgatója szerint a hatóságok célja egy fehérorosz újságíró és útitársa elfogása volt. Michael O’Leary közölte: az „állami támogatású gépeltérítés” rémisztő volt az utasok és a legénység számára.

A fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva vasárnap kényszerítették leszállásra Minszkben a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az akcióban a légierő egyik vadászgépe is részt vett.

A művelet célja az volt, hogy elfogják a repülőn utazó Roman Protaszevicset, a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított (valójában ellenzéki) NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét. A minszki leszállás után ez meg is történt, sőt Protaszeviccsel együtt őrizetbe vették 23 éves barátnőjét, az orosz Szofija Szapegát, aki szakdolgozata megvédésére készült egyik vilniusi egyetemen.

A litván hatóságok korábban arról számoltak be, hogy a gép utasai közül öten nem érkeztek meg a célállomásra. Közöttük van Protaszevics és a barátnője. A további három személy a KGB embere lehetett, akikről O’Leary is beszélt.

A fehérorosz kormány azt állította, hogy azért kényszerítették földre a repülőt, mert üzenetet kaptak a Hamasz szélsőséges palesztin szervezettől, amelyben az utasgép felrobbantásával fenyegettek, ha az EU nem ítéli el Izraelt a közelmúltbeli gázai konfliktussal kapcsolatban. A Hamasz tegnap tagadta, hogy köze lenne a történethez.

Ám Protaszevics kollégái azt állítják, hogy előző nap üzenetet kaptak az újságírótól, amelyben jelezte: egy férfi követi az athéni repülőtéren, aki a fehérorosz KGB ügynöke lehet.

Az interneten közben megjelent egy video, amelyben a letartóztatott Protaszevics elismeri, hogy részt vett a múlt évi fehérorosz elnökválasztás után kezdődött ellenzéki tüntetések szervezésében. (A tiltakozások azután kezdődtek, hogy Alekszandr Lukasenko elnököt augusztusban hatodszor is újraválasztották. Az ellenzék szerint csalással.)

A 26 éves újságíró egy minszki fogdában van előzetes letartóztatásban, ahol – mint a videóban elmondja – „a lehető legkorrektebben és a törvényeknek megfelelően” bánnak vele, és beismerő vallomást tesz a minszki tömegtüntetések szervezésével kapcsolatban. Az elhangzott beszédről Protaszevics hívei azt állítják, hogy az kényszer hatására született.

Az EU-csúcson elfogadott hétfői döntéssel összhangban egyre több tagállam tiltja meg a fehérorosz légitársaságok járatainak fogadását a saját repülőtereken és szünteti meg a légi összeköttetést Minszkkel, illetve tiltja a fehérorosz légtér használatát.

A litván kormány közben azt tanácsolta az ország állampolgárainak, hogy ne utazzanak Fehéroroszországba, ha pedig ott vannak, mielőbb távozzanak. A brit kormány is lépett: felfüggesztette a Belavia fehérorosz légitársaság szigetországi működési engedélyét és intézkedett arról is, hogy a brit légitársaságok ne használják Fehéroroszország légterét. Ukrajna mától állítja le a légi forgalmat Fehéroroszországgal.

Minszk sem tétlenkedik: meghívta a nemzetközi légiforgalmi és biztonsági szervezetek, valamint az EU és az Egyesült Államok képviselőit, hogy a helyszínen tájékozódjanak a történtekről.