2024. április 20., szombat

A beoltottak elenyésző része kapja el a fertőzést

Egy amerikai kutatásból kiderült, amelyet a védőoltások hatékonyságának kimutatására indítottak meg, hogy január 1-e és április 30-a között a mindkét dózist felvett emberek mintegy 0,01 százaléka fertőződött meg a koronavírussal – írja a 021.rs hírportál.

Az amerikai Betegségek Ellenőrzésének és Megelőzésének Központja (CDC) által kiadott közleménye szerint mintegy 101 millió, mindkét dózist felvett személynél állapítottak meg fertőzést az USA-ban. Hozzátették, hogy annak ellenére, hogy hatékony védőoltásokról van szó, a fertőzések mégis várhatóak voltak, ugyanis a lakosság immunitása nem éri el a megfelelő szintet, hogy a vírus továbbadása ne valósulhasson meg.

A Pfizer, Moderna, vagy Johnson & Johnson-védőoltások felvételét követő két hét, vagy több nap leforgása alatt összesen 10.262 fertőzéses esetet regisztráltak. Az ilyen betegek átlagéletkora 58 év volt, az esetek többségében pedig, vagyis 63 százalékban nőkről volt szó.

A fertőzések teljes számából 706 esetben, vagyis 7 százalékban került sor kórházi kezelésre, míg közülük 132 beteg, vagyis 1 százalékuk vesztette életét a vírus következményeként. A többiek enyhe tünetekkel, vagy tünetmentesek voltak. Ez azt jelenti, hogy a beoltottak teljes számából mintegy 0,0007 százalék került kórházba, míg 0,0001 százalékuk életét vesztette.

A génvizsgálatok kimutatták, hogy a fertőzéseket a legtöbb esetben a koronavírus brit mutációja okozta.