2024. április 24., szerda

Támogatás fóliasátras termelőknek

A tartomány különböző területéről százharminc mezőgazdász írta alá a szerződés

Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár a tartományi kormány dísztermében tegnap 130 szerződést adott át azoknak a termelőknek, akik pályázati támogatást nyertek fóliasátras növénytermesztésre. A jóváhagyott pénzeszközök összértéke 80 millió dinár, amely a szükséges önrészt is beleszámolva 132,3 millió dinár befektetést jelent.

Ótott Róbert, a Tartományi Mezőgazdasági Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság titkárhelyettese lapunknak azt nyilatkozta, hogy a szerződések elsősorban a fólisátras termelés támogatására vonatkoznak, tehát olyan termelők pályázhattak, akik a fóliasátor konstrukciójának kiépítésére, megvásárlására, illetve az ilyen típusú termelésben használatos eszközökre tartanak igényt.

Ahhoz, hogy a vajdasági agrárélet fejlődhessen, elengedhetetlen a termelők folyamatos támogatása. A tartományi mezőgazdasági titkárság rendszeresen kiírja a friss pályázati felhívásokat, amelyek célja az agráripar valamely ágazatának fejlesztése, a pozitív megkülönböztetés szellemében pedig, mint ahogyan az bevált szokásnak számít az elmúlt időszakban, különös hangsúlyt fektet továbbra is a hölgyek, valamint a fiatal termelők támogatására.

Ótott Róbert (Ótos András felvétele)

Ótott Róbert (Ótos András felvétele)

A pályázó termelők akár a sátor fűtési rendszerének korszerűsítésére is kaphattak támogatást. A tartományi titkárság április 23-án tette közzé a pályázati eredményeket a honlapon, a szerződések aláírása pedig tegnap történt meg. Így biztosították a termelőknek azt, hogy a jövőben megvásárolhatják a számukra szükséges eszközöket, amellyel fejleszteni tudják a termelésüket.
– A tartományi mezőgazdasági titkárság elsődleges célja, hogy a gazdák a legmodernebb eszközökkel rendelkezzenek, amelyekkel növelni tudják a terméshozamot. Meg kell őrizniük a szerepüket, amellyel hozzájárulnak a vajdasági mezőgazdasági élet fejlesztéséhez. A tartományi mezőgazdasági titkárság 50 százalékos költségvisszatérítést adhat a 40 évnél nem idősebb gazdáknak, valamint a hölgyeknek. A nők esetében ez akár 60 százalékos is lehet – nyilatkozta a mezőgazdasági titkárhelyettes.

A sikeres pályázatnak köszönhetően Pintér Domonkos Izabella kispiaci termelő kertészmérnöki végzettséggel most már otthon dolgozhat, így családanya kötelességeinek is könnyebben eleget tehet. Hangsúlyozta, hogy nőként büszkén vállalja a mezőgazdasági termelő szerepét, megkülönböztetés soha nem érte, hiszen a faluban női gazdák is tevékenykednek.

Pintér Domonkos Izabella (Ótos András felvétele)

Pintér Domonkos Izabella (Ótos András felvétele)

– Azért pályáztam meg a fóliasátrat, mert a szüleim az elmúlt 25 évben is ezzel foglalkoztak, én pedig folytatni szeretném. A pályázatnak köszönhetően a mi a udvarunkba két új fóliasátor került. Így a családgyarapításnak sem állja már semmi útját, van egy kislányom, szeretnénk még egyet. Bátrabbak vagyunk, hisz a munkahelyemhez közel leszek – osztotta meg velünk boldogságát a termelő.

Pintér Domonkos Izabella azt is kiemelte, hogy sem a pályázati feltételek teljesítése, sem a bürokratikus rész nem volt különösebben megterhelő.

Előnyben az üvegház-gazdálkodás
Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár az eseményen emlékeztetett arra, hogy a beruházás megvalósulásával újabb 125.000 négyzetméternyi vajdasági termőföld kerül üvegház alá. – A Tartományi Mezőgazdasági Titkárság maradéktalanul támogatja az üvegházak építését. Az ilyenfajta növénytermesztéshez szükséges építmények és berendezések beszerzésére kiírt összeg pályázatonként nem haladhatta meg a 2,1 millió dinárt. Ez az összeg tíz százalékkal magasabb volt azoknak a mezőgazdaságoknak az esetében, amelyeket hölgyek vezetnek, valamint azoknál a gazdálkodóknál, akiknél a beruházás nehéz munkakörülmények között valósul meg – hangsúlyozta Božić.