2024. április 25., csütörtök

A nyelvhasználati jogok mindig időszerűek

Kovács Elvira: Szerbia készül a 16. tárgyalási fejezet megnyitására

A személyi igazolványról, továbbá a jövedéki adóról szóló törvények módosítási javaslatai, valamint a szakmai titoktartásról szóló törvényjavaslat szerepel a Szerbiai Képviselőház tavaszi ülésszaka utolsó rendes ülésének napirendjén. A személyi igazolványról szóló törvény a szerb kormánynak a Stop a bürokráciának! elnevezésű projektuma keretében módosul, a jövedéki adóról szóló jogszabály pedig az európai uniós szabályozással való összehangolás céljával.
A jövedéki adóról szóló törvény módosítása elsősorban azért vált szükségessé, mert a szeszes italok jövedéki adóval való leterhelésének tekintetében Szerbiának össze kell hangolnia adópolitikáját az európai uniós szabályozással – emelte ki felszólalásában Kovács Elvira, a Szerbiai Képviselőház alelnöke és a parlament Európai Integrációs Bizottságának elnöke. Mint hozzátette, az említett törvény a szeszes italok megadóztatására vonatkozó szakaszai egyáltalán nincsenek összhangban a vonatkozó uniós rendelkezésekkel.
– A parlament elé terjesztett módosítási javaslattal végre konkrét megoldások állnak rendelkezésre a szerbiai törvénykezés és az európai uniós szabályozás fokozatos összehangolása érdekében – fogalmazott Kovács Elvira.
– Az EU-ban a magas alkoholtartalmú szeszes italokra a jövedéki adót a tiszta alkohol 20 fokon mért százalékos hektolitere alapján számolják ki, függetlenül az ital fajtájától és a nyersanyagtól, amiből az italt készítették. A jelenleg hatályos szerbiai szabályozás értelmében a magas alkoholtartalmú szeszes italokra a fajta, valamint az etanoltartalom alapján vetik ki a jövedéki adót – taglalta felszólalásában Kovács Elvira.

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselőjének elmondása szerint a jövedéki adóról szóló törvényt azért módosítják éppen most, mert Szerbia készen áll egy teljes uniós tárgyalási klaszter, a 3-as klaszter megnyitására, azaz készül a 16-os tárgyalási fejezet – az adózás témaköre – legkésőbb június végi megnyitására. A tárgyalási alapelv egyik kitétele a jövedéki adóról szóló törvény módosítása – tette hozzá Kovács Elvira.

VAN MÉG TENNIVALÓ
Kiss Nándor, a VMSZ képviselője az említett beterjesztések támogatásáról biztosította a kormány jelenlevő képviselőit és a parlamentet, mert mint kiemelte: a VMSZ dicséretesnek tartja, hogy az állam egyszerűsítené a személyi igazolvány kiadásának eljárását, valamint összehangolná a vonatkozó törvényt az elektronikus dokumentumokról szóló törvénnyel.
A képviselő ezután a nyelvhasználati jogok témájára tért ki. Mint kiemelte, a VMSZ mindig is fontosnak tartotta a nemzeti kisebbségek nyelv- és íráshasználati jogának gyakorlati érvényesülését, s ennek szellemiségében a párt az elmúlt években több indítványt is a parlament elé terjesztett. Ezek egyike azt eredményezte, hogy a nemzeti kisebbségek képviselőinek vonatkozásában lehetőség van a nemzeti hovatartozás bejegyzésére a születési anyakönyvbe.
– Az elmúlt években elért célok egyik legfontosabbika az, hogy a nemzeti kisebbségek képviselőinek a személynevét anyanyelvük szabályai és helyesírása szerint írják be a személyazonosító okmányokba. A célhoz vezető út nem volt akadálymentes, ám a kezdeti nehézségeket követően az utóbbi tíz évben működik a rendszer. A különböző dokumentációk és a levelezés tekintetében még van tennivaló, de remélem, hogy a központi adatbázis használatával a nemzeti kisebbségek nemcsak az oktatásban használhatják anyanyelvüket, hanem a közvállalatokkal és a közszolgálatokkal való kommunikáció során is – fogalmazott Kiss Nándor.

ÖRÖKSÉGBEN GAZDAG PARKOK

Ökrész Rozália, a VMSZ képviselője képviselői kérdést intézett az ülés kezdetén a környezetvédelmi minisztériumhoz a környezetvédelem, illetve az erdőtelepítés és a vajdasági parkok felújításának témájában. „Tekintettel arra, hogy a köztársasági költségvetés módosításával az eredeti tervekhez képest 4 milliárd dinárral növekedett a környezetvédelemre előirányozott keret, tervez-e a minisztérium újabb pályázatokat kiírni erdőtelepítés céljából?" – kérdezte. Mint kifejtette, ilyen pályázatok keretében a természeti és kulturális örökségben gazdag vajdasági helyi parkokat is újjá lehetne éleszteni, valamint továbbiakat kialakítani.

– Mivel temerini születésű vagyok, különösen örülök annak, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2,2 millió dinárt különített el Temerin számára a Kastélykert felújítására. A park majdnem 4 hektáron terül el, a XIX. században alakították ki, egy időben a Szécsen család kastélyával. Vajdaságban több tíz hasonló, történelmi és kulturális szempontból egyaránt fontos park található – emelte ki Ökrész Rozália.

PÉNZT ÉS IDŐT SPÓROLNI
A beterjesztéseket Siniša Mali pénzügyminiszter indokolta meg. A személyi igazolványról szóló törvény módosításához kapcsolódóan közölte: annak célja, hogy fokozódjék a jogbiztonság, valamint a polgárok biztonsága, továbbá csökkenjenek kiadásaik. A polgárok otthonról is megvalósíthatják jogaikat, anélkül, hogy tolóablakok előtt kellene várakozniuk – hangsúlyozta a miniszter. Mint hozzátette, a módosításban előirányozták, hogy amennyiben a polgár elveszíti személyi igazolványát, ezt a tényt nem kell megjelentetnie a Hivatalos Közlönyben, az igazolvány érvénytelenné nyilvánítását követően ezt a Belügyminisztérium jelenteti majd meg a honlapján. Mindemellett megteremtődik annak a lehetősége, hogy az igazolványon található elektronikus adathordozó egységre, azaz a csipre bejegyezzék az elektronikus identifikációs tanúsítványt, így a polgár magas biztonsági szintű elektronikus aláírást is kialakíthat magának – mutatott rá Mali. Az is kiderült, hogy a törvénymódosítás értelmében a 16 évesnél idősebb kiskorúak esetében nincs szükség mindkét szülő beleegyezésére az igazolvány igénylésekor.