2024. április 23., kedd

Szerbiai színházi unió létrehozását tervezik

Venczel Valentin: Hatékonyabb kommunikáció a teátrumok között, együttes fellépés a színházművészet fejlődése érdekében

Mintegy harminc színház képviselői gyűltek össze hétfőn Újvidéken. Az általuk képviselt teátrumok a Vajdasági Hivatásos Színházak Egyesületének, illetve a Szerbiai Hivatásos Színházak Egyesületének tagjai. Képviselőik arról tárgyaltak, milyen most a helyzet az egyes színházakban, és arról is megosztották egymással elképzeléseiket, milyen terveik vannak a járványhelyzet miatti intézkedések feloldása utáni időszakra. A fő téma a szerbiai színházi unió létrehozásával kapcsolatos elképzelés megvitatása volt.

– Már egy ideje fontolgatjuk a két szakmai szervezet unióba tömörülését, az együttgondolkodást és együttes fellépést. Természetesen mindkét egyesület eddigi eredményeinek, az általuk felölelt minden színház sajátosságainak messzemenő tiszteletben tartása mellett – hangsúlyozta Venczel Valentin, a Vajdasági Hivatásos Színházak Egyesületének elnöke. Mint kiemelte, az unió a közös gondok megfogalmazását, az együttes fellépést, a színházi szakma és az illetékes állami szervek közötti hatékonyabb kommunikációt segítené elő, mégpedig a színházművészet fejlődése érdekében.

A Vajdasági Hivatásos Színházak Egyesületének és a Szerbiai Hivatásos Színházak Egyesületének következő együttes ülésére előkészítik az alapító okiratot – olvasható a közleményben.