2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Megkezdődik a halálesetek revíziója

A 4,27 millió oltást követően 940-szer alakult ki mellékhatás

Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter bejelentésének értelmében az egészségügyi államtitkárokkal, valamint az egészségügyi intézmények vezetőivel való egyeztetésen arra a megállapításra jutottak, hogy megteremtődtek a feltételek a koronavírus-járvány kezdete óta jegyzett halálesetek revíziójára. Az SZRTV-nek nyilatkozva hozzátette, hogy ezt elsősorban a jövő nemzedéke miatt tartják fontosnak. A revízióval megbízott munkacsoportnak a kórházak és a helyi önkormányzatok, valamint a Köztársasági Statisztikai Hivatal munkatársai lesznek a tagjai – mondta Lončar. Mint hozzátette, azokkal az esetekkel is foglalkoznak, amikor valaki nem kórházban hunyt el, ám fennállt a koronavírussal való fertőzés gyanúja.

ODAFIGYELNEK A VISSZATÉRŐKRE
Branislav Tiodorović epidemiológus, reagálva Ana Brnabić miniszterelnök korábbi kijelentésére, az SZRTV-nek kifejtette: ha mindenki felelősségteljes lesz és az immunizáció megfelelő ütemben halad, valóban megtörténhet, hogy június 21-én, a zene európai világnapján, lehetőség lesz a nyitásra. A szakértő szerint fontos, hogy a napi esetszám 100 alá csökkenjen, az oltási arány tekintetében pedig a lakosság 60-70 százalékának immunizációját tartja elérhető célnak.
Jelen helyzetben az a legfontosabb, hogy minél többen felvegyék a koronavírus elleni védőoltást, elsősorban a fiatalok és a középkorúak – ismételte meg sokadszorra Branislav Tiodorović, majd reagálva a hírekre, hogy mind gyakrabban jegyeznek koronavírus-fertőzést az üdülésből visszatérőknél, kifejtette, hogy a polgároknak ezt a kategóriáját valamilyen formában ellenőrizni kell.
Az immunizáció témájához kapcsolódóan Pavle Zelić, a Szerbiai Gyógyszerügynökség munkatársa a Pink tv-nek elmondta, hogy eddig 940 mellékhatást jegyeztek az immunizáció után – 4,27 millió oltás –, ebből 6 volt súlyosabb, azzal, hogy utóbbiak is megszűntek néhány nap leforgása alatt.

414 ÚJ FERTŐZÖTT – 13 ELHUNYT
A keddi járványjelentés értelmében egy nap leforgása alatt országszerte 10 903 koronavírustesztet végeztek el, ebből 414-nek az eredménye volt pozitív (3,8 százalék). Hivatalos adatok szerint a vizsgált egy napban 13 Covid-páciens hunyt el, 6801 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,96 százalék. A kórházakban országszerte 1079 Covid-pácienst gyógykezelnek, 58-nak mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 84 új fertőzést jegyeztek, ebből 21-et Újvidéken.

Keretben: Győzelmi ünnepségre készülnek?
A Danas napilap, idézve a JugMedia három nappal ezelőtti, niši és leskovaci Szerb Haladó Párt-beli bennfentesekre hivatkozó írását, közölte, hogy június 6-án állítólag Szerbia-szerte a „Legyőztük a koronát!" feliratú óriásplakátok jelennek meg, valamint ugyanilyen feliratú pólót viselő polgárok járják majd a „terepet". Egyéb, a Danas által idézett sajtóértesülések szerint a kampány a kisebb helyi önkormányzatokban kezdődhet meg, azokban, amelyekben a legkedvezőbb a járványhelyzet, majd a központi rendezvényt június 28-án, a pravoszláv naptár szerinti Vid napján tarthatják meg, az államfő és a kormánytagok jelenlétében.