2024. április 16., kedd

Tiodorović: Június 21-én várható a járványtani előírások törlése

Branislav Tiodorović epidemiológus elmondása szerint annak ellenére, hogy az előző napon 376 újonnan fertőzöttet regisztráltak, még nem zajlik minden olyan gyorsan, mint ahogy azt elvárták – írja a B92 hírportál.

– Minden adat jó irányba halad, de a célunk, hogy napi szinten száz újonnan fertőzött alá csökkentsük a számokat és megközelítsük a 60, vagy 70 százalékos beoltottságot – hangsúlyozta ki Tiodorović.

Véleménye szerint elérkezett az újonnan fertőzöttek számának jelentős csökkenésének folyamata. Ennek ellenére arra figyelmeztetett, hogy mindez nem történik olyan gyorsan, mint amennyire az várható lett volna, és a vírus még mindig terjed a gyengébb immunitással rendelkezők között.

– Most jött el a pillanat, hogy felerősítsük az oltást, hogy minél több fiatalt és középkorút beoltsunk minél rövidebb idő alatt. A másik oldalon viszont szükséges minden előírást minél egyértelműbben betartani, hogy az elkövetkező két-három hónapban felkészülhessünk a megszokott élethez való visszatéréshez – mondta Tiodorović.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a járványügyi helyzetre mennyire lehetnek kihatással azok, akik fertőzötten térnek haza az utazásukból, még akkor is, ha mindkét dózist felvették, Tiodorović azt felelte, hogy velük szemben továbbra is az egészségügyi előírásokat kell alkalmazni.

A hazatérő polgárok között kimutatott fertőzöttség okát abban látja, hogy 72 órás PCR-tesztet mutatnak fel.

Ha egy ilyen személy hét, vagy tizennégy napig tartózkodik az utazáson, akkor fertőzésveszélynek van kitéve. A hazatérőket ellenőrizni kell, ezért a covid-rendelők továbbra is működésben maradnak – mondta a szakember.

Elmondása szerint a fiatalok megértették az oltás fontosságát.

– Számukra más üzenetet kell küldeni, vagyis arról kell beszélni, amit szeretnek, mint a gyülekezések és beszélgetések, amelyek nem lehetnek korlátozások nélkül. Aktívan részt vehetnek a végzős esteken és a stadionokban is jelen lehetnek, de csak úgy, ha beoltják magukat – jelentette ki Tiodorović.

Hozzátette, hogy az előírások eltörlésének határidejét június 21-re határozták meg, vagyis a zene napjára.