2024. április 23., kedd

Kiss: Szerbia sikeres a nemzeti kisebbségek támogatása szempontjából

– A VMSZ teljes mértékben támogatja a személyi igazolványokról és a jövedéki adózásról szóló törvénymódosítási javaslatokat. Emellett fontosnak gondolja, hogy a kisebbségek használhassák a saját anyanyelvüket a személyes dokumentumok folyamatánál – mondta el Kiss Nándor parlamenti felszólalásában.

Kiss több törvénnyel és példával is alátámasztotta azt, hogy a kisebbségeknek lehetősége van, hogy a saját anyanyelvükön használják pl. a nevüket egy-egy dokumentum elkészítésénél.

– Nagyon fontos, hogy a nemzeti kisebbségek a saját anyanyelvük szerint, az eredeti formában használhassák a nevüket a személyes dokumentumaikban – hangsúlyozta Kiss.

Hozzátette, hogy bár az elején ez a gyakorlat nem ment zökkenőmentesen, azonban az utolsó tíz évben a nemzeti kisebbségekhez tartozó polgároknak a saját anyanyelvükön szerepel a nevük a személyes dokumentumaikban. Szerbia nagyon sikeres abban, hogy a nemzeti kisebbségek így használhatják az anyanyelvüket.

Bátorítja az illetékeseket, hogy az intézmények alkalmazzanak a nemzeti kisebbségekből származó polgárokat, így megkönnyíthetik a lakosok számára az ügyintézést is.