2024. április 19., péntek

Ökrész Rozália: Újjáéleszteni a vajdasági parkokat!

A vajdasági parkok felújításának és újjáélésztésének jelentőségére hívta fel az illetékes minisztériumok figyelmét Ökrész Rozália, a VMSZ köztársasági képviselője a mai parlamenti ülésen.

Beszédében kiemelte, hogy Szerbia területének 29 százalékát borítja erdő, környezetvédelmi szempontból viszont az ország területének 42 százalékát erdősíteni kellene. A helyzet Vajdaságban a legsúlyosabb, ahol csupán a területek 6,5 százaléka erdős. A tartomány 14 településén egy százalék alatt van a fásított terület aránya – hangsúlyozta Ökrész.

A temerini születésű képviselő példaként a saját szülővárosát említette, ahol a mezőgazdasági földterületek biztosítása érdekében minimumra csökkent a zöld területek aránya. Az ilyen községekben kiemelten fontos a parkok fenntartása és a mezővédő fásítás – hívta fel a figyelmet Ökrész. A képviselő pozitívumként említette a mezőgazdasági minisztérium támogatásait. A szubvenciók által ugyanis többek között Temerinben is felújíthatják a természetvédelmi területté nyilvánított Kastélyparkot, amely a műemlékvédelem alatt álló Szécsen-kastéllyal egyetemben a település egyik gyöngyszeme.

„A környezetvédelmi minisztérium büdzséje 4 milliárd dinárral növekedett a költségvetési módosítással. A klímavédelmi intézkedések keretében tervez-e a minisztérium kiírni pályázatokat erdősítésre és parkosításra?” - intézte a kérdését az illetékesekhez Ökrész.

A VMSZ parlamenti képviselője a mezőgazdasági minisztérium figyelmét is felhívta arra a lehetőségre, hogy az erdősítésre vonatkozó törvény módosításával kötelezni lehetne az önkormányzatokat arra, hogy kidolgozzák a saját fásítási terveiket. Ez által ugyanis ki lehetne jelölni az erdősítésre leginkább alkalmas területeket, amelyeket így tulajdonjogi szempontból is rendezni lehetne – hangsúlyozta Ökrész.