2024. április 24., szerda

Bankkölcsönből bővíti a földgázhálózatot a Srbijagas

Újabb 169 millió euró bankhitel felvételét hagyta jóvá a Srbijagasnak Szerbia Kormánya, amely garanciát vállal a visszafizetésért. A Blic tudomása szerint az erre vonatkozó három törvényjavaslat már a parlament előtt van.

A bankkölcsönből nyugat-, kelet- és dél-szerbiai vidékek, konkrétan a kolubarai, bori, zaječari, jablanicai és a pčinji körzet földgázhálózatát építik ki. A Belgrád–Valjevo–Loznica elosztóvezeték 75 millió euróból készülhet el, a Paraćin–Boljevac–Rgotina–Negotin–Prahovo vonal gázellátását biztosító rendszer költségei a számítások szerint 66 millió euróra rúghatnak, a Leskovac és Vranje közötti vezeték pedig 28 millió euróba kerül.

,,Az állam azért vállal garanciát a bankkölcsön visszafizetésére, mert stratégiai célja a földgázhálózat bővítése, ami a környezetvédelem mellett a külföldi beruházók idevonzását is szolgálja. Földgázvezeték hiányában a potenciális külföldi befektetők mindeddig elkerülték ezeket a vidékeket. Egyúttal a szóban forgó körzetek településeinek lakosságát is ellátják ezzel az energiaforrással” – magyarázta a Blicnek a kormány illetékese. A belgrádi lap írása szerint Szerbiában körülbelül egymillió háztartás fűt szilárd tüzelőanyaggal. A Srbijagas új beruházásaival számuk 2022 végére megfeleződne, ami azt jelenti, hogy az említett öt körzet területén jelentős mértékben csökkenne a károsgáz-kibocsátás.