2024. április 19., péntek

Erősödő együttműködés Szerbia és Egyiptom között

Együttműködési szerződést írt alá tegnap Egyiptomban a Vajdasági Gazdasági Kamara és az Alexandriai Gazdasági Kamara, amely elsősorban a két kamara tagjai közötti gazdasági együttműködés elmélyítését szolgálja – közölte a tartományi kormány.

A szerződést Boško Vučurecić, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke és Ahmed el-Wakil, az Alexandriai Gazdasági Kamara elnöke látta el kézjegyével.

Az Alexandriai Gazdasági Kamarában megtartott tanácskozáson Vajdaság lehetőségeit is bemutatták, főleg ami a mezőgazdasági termékek kivitelét illeti. Rámutattak arra, hogy a 105 millió lakosú arab ország évente 13 millió tonna kukoricát importál, a gazdasági lehetőségek pedig jelentősek, mivel Egyiptom és Szerbia külkereskedelmi forgalma kevesebb 100 millió dollárnál. Az eseményen részt vett Igor Mirović tartományi kormányfő is.

– Szeretnénk közös beruházásokat megvalósítani, és lehetőséget teremteni a termelőinknek, hogy szállíthassák termékeiket harmadik országokba – mondta Mirović.

A tartományi kormányfő ezt követően Kairóban találkozott az egyiptomi idegenforgalmi miniszterrel, Khaled el-Enanival. Tárgyalásuk központi témája a Vajdaság és Egyiptom közötti turisztikai és kulturális együttműködés lehetőségeinek a kiszélesítése volt. A felek egyetértettek abban, hogy Szerbiát és Egyiptomot hosszú időre visszanyúló, kölcsönös együttműködésen alapuló baráti kapcsolat fűzi össze.

„Tájékoztattam el-Enani miniszter urat, hogy Szerbia nagy sikereket ért el a Covid–19 elleni harcban, és ennek eredményeképp fokozott derűlátással léphetünk az év második felébe. Egyiptom azt tervezi, hogy rövid időn belül legkevesebb egymillió, idegenforgalomban alkalmazottat immunizál, különösen azokon a területeken, melyek közkedveltek a szerbiai látogatók számára” –  közölte a tárgyalás kapcsán Igor Mirović.