2024. április 19., péntek

Kátyúmentesítés

Útjavítások Zentán – Remélhetőleg aszfaltozás is lesz

Az útfelületek karbantartása ebben az időszakban aktuális, és mivel Zentán is bőven van mit javítani az utak állapotán, Homolya Ákost, a községi tanács városrendezésért felelős tagját arról kérdeztük, hol végzik az utak javítását, illetve hogy számíthatnak-e a zentaiak újabb útszakasz aszfaltozására.
Homolya elmondta, hogy a zentai önkormányzat költségvetésében megközelítőleg 8 millió dinár van előirányozva az útfelületek karbantartására, és hogy a kátyúmentesítést már megkezdték.

– Közbeszerzési eljáráson az utak javítását a temerini Lukač Putevi nyerte meg, így ez a cég végzi el a munkálatokat a község területén. A vállalattal megkötöttük a szerződést, és a munkálatok már folynak. A Karađorđe utcában lévő problémás szakaszokon az aszfalt felmarását és a javításokat már el is végezték – mondta, és elmagyarázta, hogy a közigazgatási hivatalban a kommunális osztályon dolgozó közlekedési mérnök feladata összeírni a felújításra szoruló útszakaszokat. Ezt az egész község területén megtették, s amennyiben az időjárás engedi, akkor a temerini cég folyamatosan elvégzi majd a javításokat.
– Nagyobb felújításra a közeljövőben kerül majd sor a Mikszáth Kálmán utca fennmaradt egyharmadnyi, a Kosztolányi Dezső utcától a Fábri Jenő utcáig terjedő szakaszának aszfaltozásával, és a közeljövőben remélhetőleg a Ohridi és a Matija Gubec utcát is teljes hosszában aszfaltozzák a Szerbia 2025 program keretében – ecsetelte Homolya, aki azt is elmondta, hogy a járdák állapotát is felmérik. Ezt először a város központjában teszik meg, jövőre pedig remélhetőleg a felújításra is sor kerül.

A beszélgetésbe bekapcsolódva Juhász Attila, a község művelődéssel és oktatással megbízott tanácstagja azon észrevételünkre reagálva, hogy Zentán továbbra is viszonylag sok a kiaszfaltozatlan utca, megjegyezte, hogy a város utcáinak túlnyomó részén kiépítették a szennyvízcsatorna-hálózatot, és sok más településtől eltérően az aszfaltburkolat alatt szennyvízelvezető hálózat terül el, központi csatornával és szennyvíztisztítóval.
– Lényegében szó sincs lemaradásról, ebben a tekintetben megelőztük a környező községeket – jegyezte meg Juhász, majd Homolya abbeli reményének adott hangot, hogy a jórészt a Kertek helyi közösség területén lévő, egyelőre aszfaltozatlan utcák is mielőbb szilárd útburkolatot kapnak.
Külön problémát jelent az is, hogy egy-egy nagyobb esőzést követően ott, ahol ki van építve a szennyvízelvezető csatorna, a lefolyók képtelenek elnyelni a hirtelen leömlő csapadékot, nagyobb tócsákat előidézve az úttesteken, ami fokozza a polgárok elégedetlenségét.

A kátyúkat folyamatosan töltik fel

A kátyúkat folyamatosan töltik fel

Slavnić Ákos, a Zentai Kommunális-Lakásgazdálkodási Közvállalat igazgatója ennek kapcsán elmondta, hogy nagy esőzések után gyakran van erre példa. Magyarázata szerint erre egyrészt azért kerül sor, mert a gravitáció nem megfelelően vezeti le a vizet, aminek egyik oka az lehet, hogy nagyon sok helyen nem jól aszfaltozták az utcát, és a házak alacsonyabban vannak az útnál. Ugyanakkor a múltban a polgárok kérésére az utak szélén lévő árkokat betemették, hogy helyettük pázsit legyen, továbbá a polgárok a házuk előtt nemegyszer a szemetet az út széli lefolyókba seprik, eldugítva ezzel azokat – magyarázta a vállalat igazgatója.