2024. április 25., csütörtök
SZABADKA KÖZTÉRI SZOBRAI (42.)

A Corvin Mátyás utca szobrai

Szabadka nemrégiben egy új köztéri szoborral, Ivan Antunović katolikus püspök egész alakos szobrával gazdagodott, hamarosan pedig Bíró Károly egykori polgármesternek és I. Petar Karađorđević szerb királynak is szobrot állítanak. Sorozatunkban városunk meglévő köztéri szobrait mutatjuk be.
A Corvin Mátyás utcában, a Corvin Mátyás király szobor mellett, számos szobor található, amelyek neves szobrászművészek alkotásai, és egyedi díszeit képezik városunk központjának. Legtöbb közülük a Raichle-palota udvarában van felállítva, ahol egy étterem is működik.
A palota udvarában Kligl Sándor magyarországi szobrászművész több alkotása is látható. Kligl Sándor Mosonmagyaróváron született 1945. február 27-én, 1964 és 1970 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakára járt, ahol Mikus Sándor volt a mestere. 1971-től 1980-ig a Hódmezővásárhelyi művésztelepen élt, majd Hódmezővásárhelyről Szegedre költözött, ahol azóta is él és alkot. 2013-ban Munkácsy Mihály-díjban részesült. Az udvarban található Kligl-szobrok közül talán a legfigyelemreméltóbb a Parkfigura címet viselő alkotás, amely egy cilindert viselő, hegedűn játszó bohócot ábrázol. Maga a bronzból készült figura, amely 2005-ben került a helyére, több mint két méter magas. A szobor azok számára lehet ismerős, akik sétáltak már Szeged belvárosában, ugyanis a Kárász utca elején is van egy ilyen szobor, amelyet a helyiek csak zenebohócként ismernek. A szabadkai és a szegedi szobor között az a lényeges különbség, hogy az utóbbi egy szoborkompozíció része, amely az Utcai zene címet viseli. A szegedi zenebohócnak ugyanis közönsége is van: a figurával szemben három bronzszobor áll. Egy anya lányával, valamint a lány egy kutya társaságában figyeli a hegedűst. A szegedivel ellentétben a szabadkai zenebohóc közönség nélkül egyedül áll az udvarban. A zenebohóc mellett, 2004-ben került oda egy másik Kligl-alkotás is, amely egy kalapos lányt ábrázol kerékpárral. Az alkotás szinte megegyezik Kligl Sándor a Lány kerékpárral című, 2003-ban Göttingenben felállított szobrával. A kettő között csupán annyi a különbség, hogy más a kerékpárra szerelt kosár formája, valamint a szabadkai szobor kerékpárján duda is van, a lányalak karján pedig nincs karperec.

A Csavargó Igor Šeter alkotása

A Csavargó Igor Šeter alkotása


A kávézó körüli Kligl-szobrok mellett Igor Šeter zombori szobrászművész több alkotása is megtalálható, amelyek 2009-ben kerültek a helyükre. A legérdekesebb talán a Csavargó címet viselő szobor. A szoboralak ugyanis a bejárattal majdnem szemben a lábát lógatva ül a kerítésen. Az udvarban továbbá áll egy szaxofonost ábrázoló szobor is, amely szintén Šeter műve, valamint az utcán találjuk a Szemlélő című szobrát, amely egy sétapálcára támaszkodó alakot ábrázol, aki a kávézó falának támaszkodva figyeli az utcán sétálókat.
Az utcában továbbá Sava Halugin több szobra is megtekinthető. A Corvin Mátyás-szobortól balra, a palota udvarának bejárata mellett áll egy monumentális absztrakt alkotása, amely egyszerűen csak a Szobor címet viseli. A Corvin Mátyás utca 10-es számú épület előtt, a lépcső melletti emelvényen látható a Csónak című munkája, amely 1994-ben került a helyére.

A szobor Kligl Sándor alkotása

A szobor Kligl Sándor alkotása