2024. március 19., kedd

Csóka választott

A Csókaiak Csókáért – Kobrehel Éva lista nyert, a többi településen szoros az eredmény

Csóka községben vasárnap helyi közösségi választásokat tartottak. Csókán 15, Padén és Tiszaszentmiklóson 13, Hódegyházán 11, Szanádon 9, Feketetón és Kanizsamonostoron együttesen 9, valamint Egyházaskéren 5 tagot választottak meg a helyi közösség tanácsába. A végeredmény alapján a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott listák Csókán és Egyházaskéren szereztek többséget, a többi településen szoros eredménnyel ugyan, de a haladók által támogatott listák jelöltjei kerültek többségbe, Hódegyházán pedig egy személy a függetlenek listájáról is bekerült a helyi közösség vezetőségébe.

A községben élő 9094 szavazópolgár közül információink szerint 3879-en szavaztak, ami 42,7 százalékos részvételi arányt jelent. Legtöbben Hódegyháza (67,2 százalék) és Feketetó-Kanizsamonostor (58 százalék) helyi közösségek területén, legkevesebben pedig Csókán (42,2 százalék) járultak az urnák elé.
Településekre lebontva Csókán a Csókaiak Csókáért – Kobrehel Éva elnevezésű, vagyis a Vajdasági Magyar Szövetség választási listájára a három szavazóhelyen összesen 725-en voksoltak, míg a Gyorsabb, erősebb, jobb Csókáért – Zorica Ilijašev nevű, a Szerb Haladó Párt listájára 691-en. Feketetó és Kanizsamonostor helyi közösségben a haladók által állított Gyorsabb, erősebb, jobb Kanizsamonostorért és Feketetóért – Jovanka Nikolić listára szavaztak többen (116), míg A falvainkért együtt – Ábrahám Ildikó lista képviselőire 108-an voksoltak. Egyházaskéren a vajdasági magyar párt, vagyis a Közösen egymásért! – Varga Ákos lista tagjai lesznek többségben a helyi közösség tanácsában, rájuk ugyanis 62-en szavaztak, míg a Gyorsabb, erősebb, jobb Egyházaskérért – Siniša Kajgana neve által fémjelezett lista mindössze 29 szavazatot könyvelhet el. Hódegyházán a Gyorsabb, erősebb, jobb Hódegyházáért – Kis Zsolt lista 224 szavazattal a többséget képezi majd a helyi közösségben, míg a Jövőt Hódegyházának – Szokol Csaba lista 77 szavazatot szerzett. Hódegyházán egy harmadik lista is indult Polgárok csoportja – Lajkó József elnevezéssel, amelyik 45 szavazatot szerzett, így egy személlyel ők is bekerülnek a helyi közösség tanácsába.

Csókán 8 VMSZ, illetve 7 haladók által támogatott jelölt szerzett mandátumot

Csókán 8 VMSZ, illetve 7 haladók által támogatott jelölt szerzett mandátumot

Tiszaszentmiklóson a Gyorsabb, erősebb, jobb Tiszaszentmiklósért – Denis Čonić listára 602-en voksoltak, míg az Együtt Tiszaszentmiklósért – Tóth Albert listára mindössze 195-en.
Padén a Gyorsabb, erősebb, jobb Padéért – Nagy Tibor listára 461-en, a Változást, jövőt Padénak! – Ripczó Krisztián listára pedig 413-an. Szanádról egyelőre nem sikerült adatokhoz jutnunk. Szanádon a 834 szavazópolgárból 421-en adták le voksukat – 17-en ezt a szavazóhelyen kívül tették meg –, ebből 391 szavazócédulát tekintettek érvényesnek. A településen egyedül a Gyorsabb, erősebb, jobb Szanádért – Jagodica Popović lista indult, így csak rájuk szavazhattak a szanádiak.
A fenti adatok nyomán az elkövetkező négy évben a csókai helyi közösségekben a következőképpen alakulnak majd a mandátumok: Egyházaskéren a VMSZ által támogatott listáról négyen, a haladók által támogatott listáról pedig egy személy jutott be a helyi közösség tanácsába. Padén 7 haladó és 6 VMSZ által támogatott jelölt lesz a helyi közösség vezetőségében. Hódegyházán a 8 haladó és 2 VMSZ által támogatott jelölt mellett 1 személy a Polgárok csoportja – Lajkó József listáról is bekerült a helyi közösség tanácsába, míg Tiszaszentmiklóson 10 haladó és 3, a VMSZ támogatását élvező személy képezi majd a helyi közösség tanácsát, Szanádon mind a 9 mandátumot a haladók által támogatott Gyorsabb, erősebb, jobb Szanádért – Jagodica Popović lista szerezte meg. Csókán 8 VMSZ, illetve 7 haladók áltat támogatott jelölt szerzett mandátumot.