2024. április 20., szombat

A Lille a bajnok!

Hiába hozta a kötelezőt a PSG a Brest elleni idegenbeli meccsen a 2:0-s győzelemmel, a Lille is nyert az Angers ellen (2:1), ezzel megszakította a párizsiak három éve tartó sorozatát. A Lille legutóbb a 2010/2011-es szezonban ünnepelt bajnoki címet. A Ligue 1-ből kiesett a Nimes és a Dijon, a Nantes osztályozót játszik.

Az olasz bajnokság végjátéka is érdekes volt, több topcsapat is versengett a BL-t érő pozíciókért. A Juventus hamar megtette saját dolgát, s lezárta a Bologna elleni meccset. Az Öreg Hölgy idegenben 4:1-re diadalmaskodott, eközben a Napoli csak 1:1-es döntetlent ért el a Verona vendéglátójaként. A Milan a forduló rangadóján legyőzte az Atalantát (2:0). A végső sorrend a bajnok Inter mögött így tehát Milan, Atalanta, Juventus lett. A Zebrák az utolsó pillanatban elcsípték a negyedik pozíciót, a Napoli jövőre csak az Európa-ligában indulhat. A Serie A-ból kiesett a Benevento, a Crotone és a Parma.

Francia bajnokság, a 38. forduló: Angers–Lille 1:2, Brest–PSG 0:2, Lens–Monaco 0:0, Lyon–Nice 2:3, Metz–Marseille 1:1, Nantes–Montpellier 1:2, Reims–Bordeaux 1:2, Rennes–Nimes 2:0, St.-Étienne–Dijon 0:1, Strasbourg–Lorient 1:1. A végeredmény: Lille 83, PSG 82, Monaco 78 pont stb. Olasz bajnokság, a 38. forduló: Atalanta–Milan 0:2, Bologna–Juventus 1:4, Napoli–Verona 1:1, Sassuolo–Lazio 2:0, Spezia–Roma 2:2, Torino–Benevento 1:1. A végeredmény: Inter 91, Milan 79, Atalanta és Juventus 78 pont stb. Spanyol bajnokság, a 38. forduló: Granada–Getafe 0:0, Sevilla–Alavés 1:0. A végeredmény: Atlético 86, Real Madrid 84, Barcelona 79 pont stb.

Lewandowskié az európai Aranycipő

Robert Lewandowski, a Bayern München lengyel csatára nyerte az európai Aranycipőt, mivel 41 góllal zárta a német labdarúgó-bajnokság elmúlt idényét.

A transfermarkt.de beszámolója szerint a második helyen a hatszoros győztes Lionel Messi, a Barcelona argentin támadója végzett, aki harminc találattal lett gólkirály a spanyol élvonalban. A harmadik helyet a négyszeres aranycipős Cristiano Ronaldo, a Juventus portugál futballistája szerezte meg, aki 29 alkalommal volt eredményes az olasz bajnokságban.

Lewandowski először nyerte meg a rangos díjat, ő lett az első lengyel futballista, illetve a kétszeres győztes Gerd Müller után a második Bayern München-játékos, aki kiérdemelte az Aranycipőt. A Bundesligából rajtuk kívül senki nem tudott az európai góllövőlista élén végezni.