2024. április 19., péntek
EB-HÍREK

Megkezdte a felkészülést a magyar válogatott

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya múlt hétfőn délután megtartotta első edzését a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságra készülő, még nem teljes létszámú keretének. Az MLSZ honlapjának tájékoztatása szerint a kerettagok több mint fele már megérkezett Telkibe: szűk egy hónappal a Portugália elleni első csoportmeccs előtt a Magyarországon futballozó játékosok mellett a klubszezont már szintén befejező Lang Ádám, Kecskés Ákos és Nagy Ádám is az olasz szakember rendelkezésére állt. Marco Rossi nagyon hasznosnak ítélte, hogy már most el tudták kezdeni a munkát a kerettagok többségével. „A már megszokott kerettagok számára ugyancsak hasznos ez a plusz egy hét, de az újoncok számára is jó lehetőséget ad arra, hogy minél jobban megismerjék az elképzeléseinket, és persze nekünk is, hogy minél jobban megismerjük őket” – nyilatkozta. Az edző kiemelte: az első héten a taktikai elemek gyakorlásán, az automatizmusok minél hatékonyabb kialakításán volt a hangsúly, míg mától, az ausztriai edzőtáborban egy kicsit nagyobb figyelmet kap majd a fizikai felkészítés is. A jelenlegi 18 játékos csütörtökön a Törökországban játszó kerettagokkal, Szalai Attilával és Varga Kevinnel egészül ki, míg a többiek jövő hét elejétől állnak rendelkezésre. A magyar válogatott az Európa-bajnokságon június 15-én a címvédő portugálokkal, négy nappal később a világbajnok franciákkal találkozik a Puskás Arénában, majd június 23-án a 2014-ben vb-aranyérmes németek ellen Münchenben zárja a csoportkört.

A magyar labdarúgó-válogatott 30 fős, bő kerete, kapusok: Bogdán Ádám (Ferencváros), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (Leipzig), Tóth Balázs (Puskás Akadémia). Védők: Bolla Bendegúz (Fehérvár), Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Fehérvár), Hangya Szilveszter (Fehérvár), Kecskés Ákos (Lugano), Lang Ádám (Omonia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Spandler Csaba (Puskás Akadémia), Szalai Attila (Fenerbahçe), Willi Orbán (Leipzig). Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Honvéd), Holender Filip (Partizan), Kleinheisler László (Osijek), Nagy Ádám (Bristol), Nego Loic (Fehérvár), Schäfer András (DAC), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Leipzig). Támadók: Hahn János (Paks), Nemanja Nikolić (Fehérvár), Sallai Roland (Freiburg), Schön Szabolcs (Dallas), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (MTK).

Emlékérmet állít elő az Eb-re az MNB

A Magyar Nemzeti Bank „XVI. UEFA Labdarúgó-Európa-bajnokság” megnevezéssel 10 000 forintos címletű ezüst és 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki egy hónappal az első Budapesten megrendezendő Európa-bajnoki mérkőzés előtt. Az emlékérméket, amelyek átmérője 38,61 milliméter, Bohus Áron iparművész tervezte – közölte az MNB szombaton az MTI-vel. A közlemény szerint a 10 000 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 2000 forintos címletű színesfém változat réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült, súlya 30,80 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 5000-5000 darab készíthető – tették hozzá. Közölték azt is, a „XVI. UEFA Labdarúgó-Európa-bajnokság” ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém emlékpénz egy évig névértéken vásárolható meg a kibocsátást követő első munkanaptól, május 17-étől az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt.-nél.

A BBC animációs videóval készült

Várakozásunknak vége címmel tett közzé a BBC Sport egy animációs videót a YouTube-csatornájára.

Az ötletes alkotásban olyan klasszis futballisták bukkannak fel, mint a futópadon edző Cristiano Ronaldo, a kártyázó Kylian Mbappé, egy gyerektől labdát kapó Marcus Rashford, a gitározó Sergio Ramos vagy éppen a golfozó Gareth Bale. De nemcsak az Európa-bajnokság legnagyobb sztárjai bukkannak fel az egyperces videóban, hanem a kijutó nemzetek zászlói, többek közt a magyaroké is. A BBC a videójával a hamarosan rajtoló kontinensviadalra hangolódik.

Sem Ibrahimović…

Térdsérülése miatt nem szerepelhet az Eb-n Zlatan Ibrahimović, a svédek világsztárja. Az olasz Milan 39 éves csatára szombaton arról tájékoztatta hazája szövetségét, hogy egészen biztosan nem épül fel csapata június 14-ei rajtjáig, így ki kell hagynia ötödik kontinensviadalát. Ibrahimović eddigi négy Eb-jén (2004, 2008, 2012, 2016) 13 találkozón hatszor volt eredményes, amivel az örökranglistán – holtversenyben – a negyedik helyen áll. A svédek június 14-én a spanyolokkal Sevillában, 18-án a szlovákokkal Szentpéterváron, 23-án pedig a lengyelekkel szintén Szentpéterváron találkoznak az Eb-n.

…sem Ter Stegen

Május 20-án megoperálták Marc-André ter Stegent, a Barcelona kapusát, aki emiatt kihagyja a nyári Európa-bajnokságot.

A Celta Vigo elleni, múlt hétvégi bajnoki volt Marc-André ter Stegen utolsó mérkőzése az idényben. A Barcelona honlapjának közleménye szerint csütörtökön Malmőben beavatkozást végeztek el a 29 éves kapus jobb térdében. A 24-szeres német válogatott klasszis a közösségi oldalán bejelentette, hogy a műtét miatt kihagyja a nyári Európa-bajnokságot. „A klub orvosi csapatával együtt úgy döntöttünk, hogy újabb műtétet hajtunk végre a térdemen. Szomorú vagyok, hogy lemaradok az Európa-bajnokságról” – írta Ter Stegen. Mint ismert, a német válogatott Magyarországgal, Franciaországgal és Portugáliával szerepel egy csoportban a kontinenstornán.

Mindössze négy otthon játszó futballista a lengyeleknél

Paulo Sousa szövetségi kapitány múlt hétfőn kihirdette a lengyel válogatott 26 fős keretét az Európa-bajnokságra, amelyen mindössze négy otthon játszó futballista szerepelhet. A névsor sztárja egyértelműen Robert Lewandowski, a Bayern München csatára, a FIFA Év Játékosa díj 2020-as nyertese. A korábban Fehérváron is dolgozó portugál szakember ugyanakkor nem számíthat majd Krzysztof Piątekre, a Hertha támadójára, aki múlt héten szenvedett súlyos sérülést. A szövetségi kapitány a huszonhat kerettag mellett öt tartalékot is megnevezett. Lengyelország csapata a június 11. és július 11. között 11 európai városban sorra kerülő Európa-bajnokságon a spanyol, a svéd és a szlovák válogatottal szerepel azonos csoportban.

Mancini sérültet is nevezett az első keretbe

Harminchárom fős előzetes, bő keretet hirdetett az Eb-re Mancini, az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A listán ott van Giacomo Raspadori, a Sassuolo 21 éves támadója, aki utánpótlás-korosztályokban már képviselte hazáját, de a felnőtt nemzeti együttesben eddig még nem játszott. Emerson Palmieri és Jorginho egyelőre nem szerepel a meghívottak között, mert a Chelsea-vel Bajnokok Ligája-döntőre készülnek, a várakozások szerint azonban mindketten benne lehetnek majd a végső keretben. Roberto Mancini bízik benne, hogy a csapat alapembere, Marco Verratti felépül a térdsérüléséből, ezért őt is meghívta. A középpályás klubja, a PSG a múlt héten négy–hat hetes lábadozást prognosztizált. A szakvezetőnek – akivel az olasz szövetség múlt hétfőn 2026-ig szerződést hosszabbított – június 1-jéig kell megadnia a 26-os névsort. Nem sokkal a határidő előtt, május 28-án San Marino csapatával játszik barátságos mérkőzést Cagliariban a válogatott, amely a közös készülést jövő hétfőn kezdi. A San Marinói-iak elleni meccset követően június 4-én a csehekkel csap össze az együttes Bolognában. Az olaszok mindhárom csoportmérkőzésüket hazai környezetben, a római Stadio Olimpicóban játsszák az Európa-bajnokságon: a nyitómeccsen június 11-én Törökország, majd június 16-án Svájc, június 20-án Wales ellen lépnek pályára.

Dalićnak tartalékai is vannak

Zlatko Dalić, a világbajnoki ezüstérmes horvát labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette huszonhat fős keretét az Eb-re. Dalić további nyolc futballistára tartalékként számít a felkészülés során. Elmondása szerint a keret jövő kedden találkozik Rovinjban, de sokan csak pénteken csatlakoznak a csapathoz, sőt a Bajnokok Ligája-döntős Chelsea középpályása, Mateo Kovačić, valamint az Európa-bajnoki negyeddöntős horvát U21-es válogatott tagjai még később érkeznek az edzőtáborba. A horvátok előbb június 1-jén Örményországgal, majd 6-án Belgiummal játszanak felkészülési meccset, azután pedig a skóciai St. Andrewsba utaznak, ugyanis ott lesz a bázisuk a kontinenstorna ideje alatt. Dalić együttese előbb Londonban az angolokkal, majd Glasgow-ban a csehekkel és a skótokkal játszik.