2024. március 29., péntek
A LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁGOK TÖRTÉNETE

EB, 2012 – LENGYELORSZÁG–UKRAJNA: Az első és egyetlen címvédés

A sportág történetében először jutott be együtt az Európa-bajnokság nyolc csapata közé a kontinens öt legnagyobb futballnemzetének válogatottja, egyszersmind az öt európai világbajnok, Olaszország, Németország, Anglia, Franciaország és Spanyolország. A csoportkörben nem is akadt gondja egyiknek sem, de az egyenes kieséses szakasz első körét csak hárman élték túl: az olaszok tizenegyesekkel verték az angolokat, a másik gigászi negyeddöntőben a címvédő spanyolok 2:0-ra a franciákat. Németország 4:2-vel intézte el Görögországot, Portugália pedig csak Cristiano Ronaldo hajrágóljával tudta felülmúlni a csoportgyőztesként ide jutó cseheket. Az elődöntőben az ibériai párharcban nem született gól, Spanyolország csak tizenegyesekkel, több portugál hiba révén jutott fináléba, Olaszország pedig egy első félidei, negyedóra alatt megszülető Balotelli-duplával gyűrte le a találkozó nagy részében veszélyesebben játszó németeket.

A döntőben az ibériaiak viszonylag hamar vezetést szereztek David Silva révén, amit még a szünet előtt megdupláztak (Jordí Alba). A végére Thiago Motta sérülése miatt emberhátrányba kerültek az itáliaiak, a régi-új bajnok így négy gólnál állt csak meg: Vicente del Bosque az utolsó negyedórára beküldte Fernando Torrest, aki a 84. percben Xavi remek passzából higgadtan mattolta Buffont, majd Torres két perccel a lefújás előtt kiszolgálta a nála is később beálló csereembert, Juan Matát. Spanyolország történelmi címvédést hajtott végre, ráadásul az első válogatott lett, amely – a 2010-es vb-vel együtt – sorrendben három világeseményt nyert meg.

Elődöntők: Spanyolország–Portugália 0:0 (tizenegyesekkel 4:2), Olaszország–Németország 2:1. Döntő: Spanyolország–Olaszország 4:0. Gólkirály: Fernando Torres (spanyol) 3 gól (további öt játékos szerzett 3 gólt, neki volt a legtöbb gólpassza, és a legkevesebb időt játszotta). A torna csapata: Iker Casillas (Spanyolország) – Fábio Coentrão (Portugália), Pepe (Portugália), Sergio Ramos (Spanyolország), Jordi Alba (Spanyolország) – Khedira (Németország), Pirlo (Olaszország), Iniesta (Spanyolország), Xavi (Spanyolország) – Balotelli (Olaszország), Cristiano Ronaldo (Portugália).