2024. április 24., szerda
A LABDARÚGÓ-EURÓPA-BAJNOKSÁGOK TÖRTÉNETE

EB, 2008 – AUSZTRIA–SVÁJC: Az új armada első hódítása

Spanyolország és Portugália voltak a 2008-as torna fő favoritjai, és közéjük sorolták még a 2006-os vb-n bronzérmet szerző németeket, a vb-címvédő olaszokat és a vb-második franciákat. Említettek közül a gallok a negyeddöntőbe sem jutottak be, míg a portugálok épp a németektől kaptak ki a nyolc között. Az alpesi Eb a csoportelsők vesztőhelye volt: az olaszokat tizenegyesekkel kiejtő Spanyolországon kívül egyetlen csoportját megnyerő csapat sem került be az elődöntőbe, az addig százszázalékos horvátok és az addig szintén hibátlan hollandok sem. Előbbit Törökország, utóbbit Oroszország ütötte ki. Az elődöntők drámai vesztese aztán Törökország lett, amely Lahm 90. percben lőtt góljával kapott ki a németektől 3:2-re. A másik ágon Oroszország 50 percig állta a sarat a spanyolok ellen, de végül Xavi, Guiza és David Silva góljaival Luis Aragones csapata simán bejutott a fináléba.

Itt az új Nationalelf-generáció oszlopos tagjai (Podolski, Schweinsteiger, Lahm, Mertesacker, Ballack, Klose…) a spanyol armadának nem tudtak betalálni, ellenben egyszer kapituláltak, amikor Fernando Torres bő félórányi játék után Xavi átadását használta ki, elgurítva a labdát Lehmann mellett. A selección tizenhat veretlenül megvívott meccsel a háta mögött érkezett a kontinenstornára, a játékosok vállát mégsem nyomta össze az esélyesség terhe, második Eb-címüket nyerték országuknak – a két évvel későbbi világbajnokságon pedig megismételték a sikert, hiszen a Dél-Afrikában rendezett tornán is felültek a trónra.

Elődöntők: Németország–Törökország 3:2, Spanyolország–Oroszország 3:0. Döntő: Spanyolország–Németország 1:0. Gólkirály: David Villa (spanyol) 4 gól. A torna csapata: Casillas (Spanyolország) – Lahm (Németország), Marchena (Spanyolország), Puyol (Spanyolország), Zsirkov (Oroszország) – Hamit Altintop (Törökország), Marcos Senna (Spanyolország), Xavi (Spanyolország), Modrić (Horvátország) – David Villa (Spanyolország), Arsavin (Oroszország).