2024. március 29., péntek
SPORTHÍREK

Érmek az első napon

SPORTLÖVÉSZET

érmek az első napon

Az eszéki sportlövő-Eb első napján Szerbia és Magyarország is felkerült az érmesek listájára. Mindkét ország puskás képviselői ezüstöt nyertek az ifik versenyében. A fiúknál Marko Ivanović, a lányoknál Mészáros Eszter zárt a második helyen.

A magyar lányok döntőbe jutottak a légpuskacsapatban, mindkét ificsapat helyet szorított a lányok pisztolyos döntőjében is.

JÉGKORONG

A lettek történelmi sikere

Két-két orosz és német győzelemmel kezdődött meg Lettországban a jégkorong-világbajnokság, ezenkívül a vendéglátók válogatottja történelmi sikert aratott. Lettország ugyanis vb-ken és olimpiákon egy döntetlen mellett húsz alkalommal veszített Kanada ellen, most viszont először győzte le az észak-amerikaiakat. A legszorosabb meccsen az oroszok 19 másodperccel a befejezés előtt ütött góllal verték a cseheket, akik azután kikaptak Svájctól is.

Eredmények, A csoport: Oroszország–Csehország 4:3, Szlovákia–Fehéroroszország 5:2, Dánia–Svédország 4:3, Oroszország–Nagy-Britannia 7:1, Svájc–Csehország 5:2, Szlovákia–Nagy-Britannia 2:1. B csoport: Németország–Olaszország 9:4, Lettország–Kanada 2:0, Németország–Norvégia 5:1, Finnország–USA 2:1, Kazahsztán–Lettország 3:2, Norvégia–Olaszország 4:1.

KOSÁRLABDA – NBA

Meglepetések a nyitányon

Közvetlenül a playintorna befejeződése után (amelyen kiderült, hogy a Memphis lett az utolsó nyugati bejutó) elrajtolt a rájátszás a tengerentúli elit kosárlabdaligában. Az alapszakaszt főcsoportja harmadik helyén záró Denver csalódást keltő eredménnyel nyitotta a negyeddöntős sorozatát, hiszen Nikola Jokićék a második félidőben fokozatosan lemaradva 123:109-es vereséget szenvedtek a vendég Portlandtől, így a Nuggets elveszítette pályaelőnyét. A zombori center 34 ponttal és 16 lepattanóval vaskos dupla duplát jegyzett, de a TrailBlazers védelme mindössze egyetlen gólpasszt engedett neki.

Nem csak Denverben borult a papírforma, a Dallas ugyanis a tripla dupláig jutó Luka Dončić (31-10-11) vezetésével 113:103-ra felülmúlta a Clipperst Los Angelesben. A keleti főcsoportban viszont a várt eredmények születtek, a Milwaukee a Miami, a Brooklyn pedig a Boston ellen kezdett hazai sikerrel.

NBA, playintorna, nyugat, a 8. helyért: Golden State–Memphis 99:99, h. u. 112:117. Rájátszás, 1. forduló, kelet: Milwaukee–Miami 99:99 (h. u. 109:107) (a sorozatban 1:0), Brooklyn–Boston 104:93 (1:0). Nyugat: LA Clippers–Dallas 103:113 (0:1), Denver–Portland 109:123 (0:1).

ABA-LIGA

szépítettek a podgoricaiak

Nem hagyta lezárni a regionális ABA-liga döntőjét három meccs után a podgoricai Budućnost, amely az első hazai összecsapást izgalmas végjáték után húzta be, és kiharcolta a ma esti negyedik mérkőzést.

ABA-liga, döntő: Budućnost–Crvena zvezda 75:71 (1:2). @sz = ap

TORNA

Biles újra történelmet írt

A négyszeres olimpiai bajnok Simone Biles ismét történelmet írt a tornasportban, ugyanis a nők mezőnyében elsőként ugrotta meg a Jurcsenko-szaltó dupla változatát bicskamozdulattal. A 19-szeres világbajnok Biles már tavaly februárban feltöltött a közösségi oldalára egy videót, amelyen látható, hogy az edzéseken gyakorolja ezt a rendkívül nehéz ugráskombinációt, most pedig versenykörülmények között is bemutatta az Indianapolisban rendezett US Classic elnevezésű viadalon. A Jurcsenko dupla szaltó bicskamozdulattal rendkívül kockázatosnak számít (eddig kizárólag férfiak vállalkoztak rá, közülük is csak kevesen), ezért a Nemzetközi Tornaszövetség kódkönyve szerint „csak” 6,6 a nehézségi pontszáma, ugyanis nem akarják az érték növelésével a veszélyes ugrás végrehajtására ösztönözni a sportolókat. A 24 éves Biles másfél év kihagyás után éppen a szombati versenyen tért vissza. A közeljövőben Fort Worthben az amerikai országos bajnokságon, majd St. Louisban az olimpiai válogatón szerepel majd. A Rio de Janeiró-i olimpián a csapatverseny mellett egyéni összetettben, ugrásban és talajon is első, gerendán harmadik helyezett versenyző 2019-ben a világbajnokságok történetének legsikeresebb tornásza lett: 25 érme és 19 aranya egyformán rekord. (MTI/Reuters)

ATLÉTIKA

Futottak, meghaltak

Legalább tizenhat ember meghalt és öt eltűnt egy 100 kilométeres hegyi terepfutóversenyen a hirtelen megváltozott időjárási körülmények miatt Északnyugat-Kínában – írta vasárnap a helyi média. A beszámoló szerint felhőszakadás csapott le a Kanszu tartománybeli Pajjin város közelében lévő természetvédelmi területen tartott verseny résztvevőire. A mentőközpont szerint szombat délután jégeső, fagyos eső és szélvihar zúdult a verseny magaslati szakaszának 20 és 31 kilométer közötti részére. A helyi önkormányzatok vészhelyzeti intézkedést vezettek be, több mint hétszáz mentőt vezényeltek az eltűntek megtalálására. A hőmérséklet az éjszaka folyamán tovább csökkent, ami még inkább megnehezítette a keresést és a mentést a terület bonyolult domborzati viszonyai között. Százötvenegy versenyzőt sikerült biztonságba helyezni, öt indulót könnyebb sérülésekkel kórházba szállítottak kezelésre, állapotuk stabil. A versenyen összesen százhetvenketten vettek részt. A természeti terület látványos, négymilliárd éves sziklaalakzatairól híres, gyakran használják filmek vagy televíziós műsorok helyszínéül.