2024. március 29., péntek

Példaértékű siker földrajzból

Német Kristóf, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium diákja is részt vesz az Európai Földrajzi Olimpián a szerbiai csapat tagjaként

Nemrég került sor a Szerbiai Földrajzi Olimpiára, amelyet a belgrádi Földrajzi Karon tartottak meg. Ezt megelőzen az iskolai, a községi és a körzeti fordulókat online rendezték meg. A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium nyolc tanulója, név szerint Farkas Lara, Gellér Noel, Német Kristóf, Szarapka Kitti, valamint Mihajlo Botić, Luka Čupić, Oliver Nagel, Vidak Njegovan vettek részt az országos megmérettetésen. Mindannyian jól szerepeltek a versenyen. Német Kristóf és Mihajlo Botić második helyezést ért el. Német Kristóf továbbjutott az Európai Földrajzi Olimpiára, amelyen egy kilencfős csapat tagjaként fogja képviselni Szerbiát. Ő az első vajdasági magyar diák, aki részt vesz ezen az európai szintű megmérettetésen. A tanulókat Petkovics Márta és Zoran Nagel földrajztanárok készítették fel.

Petkovics Márta lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a Szerbiai Földrajzi Olimpiát már évek óta megrendezik, és az idén első alkalommal sikerült magyar ajkú diákokat benevezni a versenyre. A belgrádi, országos megmérettetés egyébként három napig szokott tartani, ám a járványhelyzet miatt az idén egynapos volt.

– Öt diákomat neveztem be és készítettem fel a versenyre, és négy tanuló jutott tovább a belgrádi versenyre, név szerint Gellér Noel, Farkas Lara, Német Kristóf, Szarapka Kitti. Mindannyian a gimnázium harmadikos, társadalmi szakos tanulói. Az iskolából még négy szerb ajkú diák jutott be az országos döntőbe. Ez egy háromfordulós megmérettetés volt. Nemrég tudtuk meg az eredményt, mely szerint Német Kristóf bekerült abba a kilencfős csapatba, amely az Európai Földrajzi Olimpián képviseli majd Szerbiát. A többi három diák is ügyesen helyt állt, és nagyon szép eredményt értek el. Fontos megemlíteni, hogy a Szerbiai Földrajzi Olimpián a résztvevők nemcsak a tananyagból kaptak feladatokat, kérdéseket, hanem az általános műveltségből is. Például a világ építészeti és kulturális örökségével, topográfiai ismeretekkel kapcsolatban is kérdezték őket. Ezen a versenyen azok tudnak labdába rúgni, akik nemcsak földrajzból jók, hanem általános műveltséggel is rendelkeznek – emelte ki Petkovics Márta.

Német Kristóf az országos fordulóval kapcsolatban elmondta, hogy sokat készültek az osztálytársaival és a felkészítő tanárukkal a megmérettetésre. Mint hozzáfűzte, ennek során több tankönyvet is elolvasott, illetve átismételte a korábbi ismereteit.

– A döntő három részből állt. Az első egy írásbeli, a másik pedig egy multimediális teszt volt. Ennek során a kivetített kérdések és válaszlehetőségek alapján kellett kiválasztani a megfelelőt. A harmadik, gyakorlati rész előtt kaptunk egy segédletet, amely alapján fel kellett képeznünk a belgrádi Földrajzi Kar, vagyis a verseny környékének helyszínét. Például meg kellett állapítani, hogy milyen fafajták vannak ott, vagy milyen irányban jelt a telek… Egy órát kaptunk a terep felmérésére, majd megkaptuk a gyakorlati rész feladatsorát – mesélte lapunknak a harmadikos gimnazista. Mint hozzátette, a döntőn a multimediális tesztet tartotta a legnehezebbnek. Több mint száz versenyző vett részt a megmérettetésen, így nem volt könnyű feladat az egyik legjobbnak lenni a legjobbak között.

– Első alkalommal jártam ilyen magas szintű versenyen. Nem gondoltam volna, hogy ilyen jó eredményt érek el az országos fordulón, és azt sem, hogy ezután is tovább lehet jutni. Nagyon örülök a sikernek, és még nem sikerült felfognom az egészet. Az Európai Földrajzi Olimpia hivatalos honlapján fent vannak a korábbi évek tesztjei. Ezek alapján feltérképezem, hogy miből kell készülnöm. Emellett a megadott témakörök alapján és néhány tankönyv segítségével fogok tanulni. Ez a verseny segített megbizonyosodni abban, hogy földrajz szakon szeretnék továbbtanulni. Főleg a környezetvédelemmel és a megújuló energiaforrásokkal szeretnék foglalkozni – tudtuk meg Német Kristóftól.

A harmadikos gimnazistának és a szerbiai csapat többi tagjának június 18-a és 20-a között szoríthatunk majd, hiszen ekkor tartják meg az Európai Földrajzi Olimpiát. Az eredeti tervek szerint Törökország lett volna a verseny házigazdája, ám a járvány miatt a diákok az online térben mérhetik össze tudásukat.