2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A zene európai ünnepének napján nyitnának

Branislav Tiodorović: A normalitás alapfeltétele 4,2–4,9 millió polgár teljes immunizációja

Ana Brnabić miniszterelnök a Pink tv vasárnap esti műsorában abbéli reményének adott hangot, hogy június végén, vagy július elején a járványügyi korlátozások jelentős részét hatályon kívül helyezhetik. Ezzel kapcsolatban egyedül a 30 évnél fiatalabbak oltási aránya – 12 százalék – aggasztja, tette hozzá, mondván, hogy a „kulcsokat a fiatalok tartják a kezükben". A miniszterelnök abban bízik, hogy a legnépszerűbb szerbiai fesztiválok szervezőivel együttműködve megkezdett kampány eredményes lesz. Mint kiemelte, azt szeretnék, ha Szerbia június 21-én, a zene európai ünnepének napján nyitna, azaz akkortól kezdve megteremtődne a különböző tömeges rendezvények megtartásának lehetősége.

Ana Brnabić (Fotó: Beta)

Ana Brnabić (Fotó: Beta)

– Tavaly nyáron szintén optimisták voltunk, ám akkor a járványhelyzet ismét rosszabbodni kezdett. Remélem, hogy az idén nem ismétlődik meg a tavalyi forgatókönyv. Emlékeztetnék arra, hogy aki május 31-éig a védőoltásnak legalább az első adagját felveszi, június 1-jétől igényelheti a 3 ezer dináros támogatást. Az a legfontosabb, hogy a polgárok mielőbb beoltassák magukat, ugyanis van elegendő védőoltás – fejtette ki Ana Brnabić.
Valamivel később a miniszterelnök a Happy tv reggeli műsorában kifejtette: reméli, hogy nyár közepén hivatalosan is befejezettnek nyilvánítják a koronavírus-járványt.
Az immunizáció témájához kapcsolódóan Radmilo Janković, a Niši Klinikai Központ igazgatóhelyettese az SZRTV reggeli műsorában kifejtette: ahhoz, hogy kialakuljon a kollektív immunitás, nem elegendő az 50 százalékos átoltottsági arány, a hatékony epidemiológiai gát alapfeltétele a 90-95 százalékos immunizációs arány.

Radmilo Janković (Fotó: Beta)

Radmilo Janković (Fotó: Beta)

– Tavaly majdnem 7 millió olyan polgárral számoltunk, aki megfertőződhet a vírussal, ez mostanra nagyjából 3,5 millióra csökkent. Meg vagyok róla győződve, hogy a vírus visszatér. Nem hiszem, hogy Szerbiában elsősorban az immunizáció miatt csökken a napi esetszám, hiszen például Bulgáriában is hasonló tendencia jellemző, ám ott nagyjából négyszer kevesebb polgárt immunizáltak a védőoltással. Ha a nyár járványügyi szempontból esetleg nyugodt is lesz, nem lenne szabad lazítanunk, folytatni kellene az oltási kampányt, hogy szeptemberig növekedjen az oltási arány, mindenekelőtt a fiatalabbak körében. Azzal a kérdéssel is fontos lenne foglalkozni, hogy egyeseknek indokolt lenne-e felvenni a védőoltás harmadik adagját – fogalmazott Radmilo Janković.

Branislav Tiodorović epidemiológus egyetért azzal kapcsolatban, hogy az 50 százalékos átoltottság nem elegendő, „ahhoz, hogy az élet visszatérjen a rendes kerékvágásba, a lakosság legalább 60-70 százalékának, azaz 4,2–4,9 millió polgárnak kellene felvennie a védőoltást".

Branislav Tiodorović (Fotó: Beta)

Branislav Tiodorović (Fotó: Beta)

– Gyakran nem tesznek különbséget két különböző, azaz a felnőttkorúak és a teljes lakosság fogalmai között. A tisztségviselők hajlamosak azt mondani, hogy a cél a felnőtt korú lakosság 50 százalékának immunizációja, ez nagyjából 2,8 millió polgárt jelent. Ugyanakkor, ha a kollektív immunitásról beszélünk, a lakosságnak legalább az 50 százalékát, azaz nagyjából 3,5 millió polgárt kellene teljesen immunizálni – nyilatkozta a szakértő a Blic napilapnak.

BELGRÁDBAN JOBB, NOVI PAZARBAN KEVÉSBÉ
Snežana Jovanović, a tavaly kialakított, Lángoló szem elnevezésű Covid-laboratórium vezetője az SZRTV-nek arról nyilatkozott, hogy a korábbiakhoz képest ebben a létesítményben jóval kevesebb koronavírustesztet végeznek el – jelenleg naponta átlagban 600-800-at, korábban viszont ez a szám olykor elérte a 2500-3500-at – és ezeknek átlagban a 7-8 százaléka pozitív. Mint hozzátette, a Belgrádból érkező minták pozitivitási aránya mind jobban csökken, a legtöbb pozitív teszt Novi Pazar-i polgárokhoz köthető.
– Megfigyeltük, hogy a fertőzött polgárok között ismét többen vannak azok, akik valahol üdültek. Az is előfordul, hogy a védőoltással immunizált polgártól vett mintából mutatjuk ki a vírus jelenlétét, ám esetükben a tünetek javarészt enyhék. Mindez azt bizonyítja, hogy továbbra is fontos betartani az alapvető óvintézkedéseket, mindenekelőtt a védőmaszk viselésének kötelezettségét – taglalta Snežana Jovanović.
Az intézményvezető megerősítette, hogy a SARS-CoV-2 brit variánsa mellett egyéb variáns szerbiai jelenlétét egyelőre nem mutatták ki szekventálással, „ám logikus, hogy előbb-utóbb Szerbiában is újabb vírusvariánsok jelenlétét bizonyítják."

HAMIS PCR-TESZT 4 EZER DINÁRÉRT
Az N1 tv szerkesztősége kiderítette, hogy valóban annyira egyszerű-e hamis PCR-tesztet beszerezni, mint ezt sokan a közösségi oldalakon állítják. Elektronikus levélben érdeklődtek az egyik ilyen „szolgáltatást" felkínáló személynél, majd miután kifizették a 4 ezer dinárt – a legális PCR-tesztelés 9 ezer dinárba kerül –, valamint továbbították a szükséges személyes adatokat, e-mailben megkapták a negatív, QR-kóddal ellátott PCR-tesztet, PDF-formátumban. A teszteredmény első ránézésre megegyezik a felhatalmazott laboratóriumok által kiállítottal, a különbség a QR-kód leolvasását követően a Köztársasági Egészségügyi Biztosító webcímében mutatkozik meg. A szerb kormány IT- és e-közigazgatási irodája megerősítette az N1 tv-nek, hogy hamis teszteredményről van szó, és arra kérte a polgárokat, hogy tájékoztassák a hatóságokat, ha a PCR-teszt hamisításáról értesülnek.

376 új fertőzött – 11 elhunyt
A hétfői járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 9298 koronavírustesztet végeztek el, ebből 376-nak az eredménye volt pozitív (4 százalék). Hivatalos adatok szerint a vizsgált egy napban 11 Covid-páciens hunyt el, 6788 a járvány kezdete óta; a halálozási arány 0,96 százalék. A kórházakban országszerte 1201 Covid-pácienst gyógykezelnek, 68-nak mesterséges lélegeztetésre van szüksége. Vajdaságban előző nap 41 új fertőzést jegyeztek, ebből 8-at Újvidéken. A Vajdasági Közegészségügyi Intézet tegnap óta nem rendkívülinek, hanem kedvezőtlennek minősíti a járványhelyzetet a tartományban. A 45 vajdasági helyi önkormányzat közül az intézet 18-ban minősíti továbbra is rendkívülinek a járványhelyzetet.