2024. április 24., szerda

Janković: A nyájimmunitás nem érhető el a lakosság 50 százalékának beoltásával

Megengedhetetlen a járványügyi korlátozások teljes körű enyhítése, különösen a tömegesebb gyülekezések esetében – mondta dr. Radmilo Janković, a niši Klinikai Központ igazgatóhelyettese a Szerbiai RTV reggeli műsorában. A szakember kiemelte, hogy az immunizáltak aránya nem érte el az 50 százalékot országunkban. Erős immunitásról csak akkor lehet beszélni, ha ez az arány a beoltottaknál eléri a 90-95 százalékot – hangsúlyozta Janković.

A niši Klinikai Központban tegnap csupán egyetlen koronavírussal fertőzött beteget vettek fel ápolásra, jelenleg kevesebb mint negyvenen lábadoznak a kórházban – vázolta a helyzetet az orvos. Hangsúlyozta, hogy tavaly március óta nem volt ilyen kevés páciensük, a súlyos esetek száma is csökkent, az intenzív osztályaik pedig javarészt üresen állnak. Kivételt képez a kruševáci intenzív osztály – tette hozzá a niši kórház igazgatóhelyettese.

Szavai szerint a niši központ túlnyomó része még mindig a Covid-rendszer szerint működik, de már tervbe vették, hogy csak a fertőző osztály maradjon meg ebben a rendszerben, mint felvételi kórház. Ebben az esetben a súlyosabb tünetekkel küzdő betegeket a kruševáci járványkórházba szállítják majd – magyarázta Janković. Az említett intézményben is kedvezőbbek a számok: a reggeli adatok szerint hetvenegy beteget ápolnak, akik közül tizenegyen lábadoznak az intenzív osztályon – mondta Janković.

– Ha figyelembe vesszük, hogy az eddigiekben hogyan viselkedett a vírus, és milyen volt a járvány lefolyása, az enyhülés számunkra is meglepően hatott. Volt idő azonban, amikor 12 ezer beteget kezeltünk, ebből 2400-at az intenzív osztályon. Úgy gondolom, hogy az ország egyetlen kórháza sem állt ekkora nyomás alatt. Erre a tapasztalatra alapozva állítom azt, hogy a járványügyi rendelkezések teljes körű enyhítésének ideje még nem jött el – mondta a szakember, aki szerint fokozottan kell motiválni az embereket a védőoltás felvételére.

Az epidemiológusok ugyanis nagyon jól tudják, hogy a polgárok 50 százalékának beoltásával nem lehet kialakítani a nyájimmunitást – nyomatékosította álláspontját Janković.