2024. április 19., péntek

Brnabić: A kollektív immunitás kulcsa a fiatalok kezében van

Fokozatosan javul a járványügyi helyzet országunkban. A szakemberek szerint ezt elsősorban a tömeges immunizációnak köszönhetjük: jelenleg is több, mint 220 oltópont működik Szerbia területén.

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint az országban eddig 4.269.018 adag vakcinát adtak be, 1.881.908 lakos pedig megkapta a második adag védőoltást is. A lakosok közül csak az első adag vakcinát összesen 2.387.110 állampolgár kapta meg. A szerb állampolgárok négy oltóanyag közül választhatnak - a Pfizer/Biontek, az AstraZeneca, a Sinofarm és a Sputnik V között, amelyek gyártását a múlt héten hagyták jóvá a Torlak Intézetben.

Szerbia kitűnően kezeli a járványhelyzetet, úgy a védőoltások beadása tekintetében, mint gazdaságilag is – jelentette ki Ana Brnabić kormányfő. Kiemelte: az ország teljesítménye példaértékű a digitális védettségi igazolások kiadásában is, amelyet minden ország el fog ismerni, ahogyan a Szerbiában beadott vakcinákat is.

A kormányfő kifejezte aggodalmát amiatt, hogy a 30 évnél fiatalabbak esetében csupán 12 százalékos a beoltottsági arány. „Most már a fiatalok tartják kezükben a kollektív immunitás kulcsát: tőlük függ, hogy mikor érezhetjük magunkat biztonságban és meghirdethetjük-e a járvány végét” – hangsúlyozta Brnabić.

Ahogyan arról tegnap is beszámoltunk, Szerbiában az utolsó jelentés szerint összesen 6848 koronavírustesztet végeztek el, és 266 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Az elmúlt egy nap alatt 11 személy hunyt el a koronavírus szövődményeinek következtében, így összesen 6777 személy hunyt el a vírus okozta betegségben az ország területén. A halálozási arány 0,95 százalék. Kórházi kezelésre 1402 ember szorul, közülük 66-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére. Országunkban eddig összesen 4.077.396 tesztet végeztek el, és 709.939 esetet jegyeztek.