2024. március 28., csütörtök

Gyorsuló oltás és lazítás Európában

A sokat kritizált lassú kezdés után Németországban felgyorsult az oltási program. A felnőtt lakosság mintegy 40 százaléka megkapta az első oltását, 13 százalékuk a második dózist. Több nagyvállalat saját telephelyein szervezett oltást a munkavállalóknak, így a német vasúttársaság (Deutsche Bahn), a Volkswagen és a BASF.

Egy alkalmazott, Ralf Scharf szerint a cégeknél történő oltás jó ötlet, mert így a munkavállalóknak nem kell oltópontra menniük, ő is kétszáz méterre az íróasztalától megkapta az oltást.

Magyarországon hétvégén elérte az ötmilliót a beoltottak száma, így további járványügyi lazítások léphetnek életbe. Kulturális események 500 fős közönség előtt beltéren is rendezhetők, eltörlik az ingyenes parkolást, a védettségi igazolvánnyal a hotelek is igénybe vehetők. Orbán Viktor egy Facebook-videóban jelentette be, hogy ezentúl nem kötelező maszkot viselni szabadtéri közterületeken.

Ausztriában is élvezhetik az idegenforgalmi és vendéglátó szolgáltatásokat a pünkösdi hétvégétől. A szállodák, fürdők és éttermek üzemeltetői számos helyen maximális kihasználtságnak örülhettek már az első hétvégén. A turizmus újraindulása Ausztriában is a védettségre épül: oltás, negatív teszt vagy a gyógyulás utáni immunitás a vendéglátás igénybevételének kritériuma. Kulturális események ezer fős közönséggel rendezhetők a szabadban, ötszáz fő előtt beltéren, de csak a befogadóképesség fele használható ki.