2024. április 18., csütörtök

Tudom én már…

A Juhász zenekar nyitotta meg az Énekelt Versek XXV. Zentai Fesztiválját

Tegnap délelőtt a zentai Fő tér zenepavilonjában a szabadkai Juhász zenekar Tudom én már… című gyermekműsorával vette kezdetét az Énekelt Versek XXV. Zentai Fesztiválja, ami egyúttal az együttes legújabb meselemezének ünnepélyes bemutatója is volt.

A műsor egy történetet mesél el, amelyben egy juhászlegény a boldogulását keresve különféle területeken különféle szakmákat próbál ki, miközben számos kalandba keveredik. Szabólegényként eljut Kecskemétre, katonaként Budapestre, cipészként Pozsonyba, boltosként Debrecenbe, halászként Szegedre, végül pedig belátja, hogy a legjobb a vajdasági zenészélet, ezért visszatér a horgosi csárdába muzsikálni.

A gyermekhad előtt megtartott izgalmas koncert előtt Juhász Gábort, a zenekar prímását és vezetőjét kérdeztük az új lemezről, amely sorrendben a nyolcadik, és idén húsvétra jelent meg szerzői kiadásban. Elmondta, amióta enyhültek a járványügyi intézkedések, vajdasági turnéra indultak az anyaggal. A zenekar állandó tagjai mellett közreműködik még a lemezen Czutor Róbert cimbalmon és Bakos Árpád furulyán, a kerettörténet narrátora pedig Virág György, a Zentai Magyar Kamaraszínház színésze. Gábor az is elárulta, hogy több mint tíz népi hangszert mutatnak be, pengetősöket, ütősöket, vonósokat, fúvósokat, ezért játékos formába öntött ismeretterjesztő előadásként is fel lehet fogni az egészet, főképp, hogy emellett népi mesterségeket is felelevenítenek általa. Az első bemutatót Palicson tartották, utána koncerteztek még Tordán, Szabadkán, Bácsfeketehegyen, Zenta után pedig terveznek még ellátogatni Bácskossuthfalvára, Kishegyesre, és minden más községbe is, ahol sikerül megszervezni a koncerteket.

Támogatóik a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Programja, valamint a Csoóri Sándor

Óvodások és iskolások kísérték végig a vidám koncertet

Óvodások és iskolások kísérték végig a vidám koncertet