2022. január 23., vasárnap

FRISSÍTETT – Csókán a Csókaiak Csókáért – Kobrehel Éva lista nyert, több településen szoros az eredmény

Csóka községben lezajlottak a helyi közösségi választások. Május 23-án vasárnap az észak-bánáti község településein : Csókán 15, Padén és Tiszaszentmiklóson 13, Hódegyházán 11, Szanádon 9, Feketetón és Kanizsamonostoron együttesen 9, valamint Egyházaskéren 5 tagot választottak meg a helyi közösség tanácsába.  A községben élő 9094 szavazópolgár közül információink szerint 3879-en szavaztak, ami 42,7 százalékos részvételi arányt jelent. Legtöbben Hódegyháza (67, 2%) és Feketetó – Kanizsamonostor (58%) helyi közösségek területén, legkevesebben pedig Csókán (42,2%) járultak az urnák elé,  Szanádról még nem érkeztek meg az adatok.

A települések szerint Csókán, a Csókaiak Csókáért – Kobrehel Éva, elnevezésű, vagyis a Vajdasági Magyar Szövetség választási listájára a három szavazóhelyen összesen 725-en szavaztak, míg a Gyorsabb, Erősebb, Jobb Csókáért – Zorica Ilijašev nevű, a Szerb Haladó Párt listájára 691-en.

Feketetó és Kanizsamonostor helyi közösségben a haladók által összegrundolt Gyorsabb, Erősebb, Jobb Kanizsamonostorért és Feketetóért – Jovanka Nikolić listára szavaztak többen (116), míg a A Falvainkért együtt – Ábrahám Ildikó lista képviselőire 108-an voksoltak. Egyházaskéren a vajdasági magyar párt, vagyis a Közösen egymásért! – Varga Ákos lista tagjai lesznek többségben a helyi közösség tanácsában, rájuk ugyanis 62-en szavaztak, míg a Gyorsabb, Erősebb, Jobb Egyházaskérért – Siniša Kajgana neve által fémjelezett lista mindössze 29 szavazatot könyvelhet el. Hódegyházán a Gyorsabb, Erősebb, Jobb Hódegyházáért – Kis Zsolt lista 224 szavazattal a többséget képezi majd a helyi közösségben, míg a A Jövőt Hódegyházának – Szokol Csaba lista 77 szavazatot szerzett. Hódegyházán egy harmadik lista is indult Polgárok csoportja – Lajkó József elnevezéssel, amelyik 45 szavazatot szerzett, így egy személlyel ők is bekerülnek a helyi közösség tanácsába.

Tiszaszentmiklóson a Gyorsabb, Erősebb, Jobb Tiszaszentmiklósért – Denis Čonić listára 602-en voksoltak, míg az Együtt Tiszaszentmiklósért – Tóth Albert listára mindössze 195-en.

Padén a Gyorsabb, Erősebb, Jobb Padéért – Nagy Tibor listára 461-en, a Változást, jövőt Padénak! – Ripczó Krisztián listára pedig kereken 413-an voksoltak. 

Szanádon 834 szavazópolgárból 421-en adták le voksukat, azzal, hogy 17-en ezt a szavazóhelyen kívül tették meg, ebből 391 szavazócédulát tekintettek érvényesnek. A településen egyedül a Gyorsabb, Erősebb, Jobb Szanádért – Jagodica Popović lista indult, így csak rájuk szavazhattak a szanádiak.

А fenti adatok kapcsán az elkövetkező négy évben a csókai helyi közösségekben a következőképpen alakulnak majd a mandátumok : Egyházaskéren a VMSZ által támogatott listáról négyen, a haladók által támogatott listáról pedig egy személy jutott be a helyi közösség tanácsába. Padén 7 haladó és 6 VMSZ által támogatott jelölt lesz a helyi közösség vezetésében. Hódegyházán a 8 haladó és 2 VMSZ által támogatott jelölt mellett 1 személy a Polgárok csoportja – Lajkó József listáról is bekerült a helyi közösség tanácsába, míg Tiszaszentmiklóson 10 haladó és 3, a vajdasági magyar párt támogatását élvező képezi majd a helyi közösség tanácsát, Szanádon mind a kilenc mandátumot a haladók által támogatott Gyorsabb, Erősebb, Jobb Szanádért – Jagodica Popović lista szerezte meg. Csókán 8 VMSZ illetve 7 haladók áltat támogatott jelölt szerzett mandátumot.