2024. április 16., kedd

Mielőtt lemegy a nap

Szerdán Bácsfeketehegyen a Kozma Lajos Könyvtárban, csütörtökön pedig Kishegyesen a Kishegyesi Könyvtárban mutatta be legújabb könyvét Papp Éva. A szegedi születésű írónő véletlenül ismerte meg az itt élő emberek kultúráját, és idővel megszerette Szabadkát és Vajdaságot. Első kötetének ötlete családi legendák, levelek és fényképek alapján született, és a második világháború idején, Szabadka környékén játszódó szerelmi történetet mesél el. Mostani könyve a Mielőtt lemegy a nap címet kapta, és Szarajevóban játszódik, az ötvenes évek Jugoszláviájában. Papp Éva a legújabb könyve kapcsán elmondta, hogy az tartalmaz valós elemeket is, és arra törekedett, hogy hiteles történetet adjon az embereknek.

– Könyvem az ötvenes évek titói világában játszódik, és egy idős ember visszaemlékezik az életére. Azt gondolom, hogy mindenki, aki már az élete felén túl van, elgondolkodik az élet nagy kérdésein, hogy tehetett-e volna valamit másként. A könyv főszereplője évtizedek óta súlyos terhet cipel, amit nem tudott megosztani a családjával. A történet nagy kérdése, hogy halála előtt ezt a nagy terhet le tudja-e tenni, vagy viszi magával – mondta az írónő, majd arról is szólt, hogy a könyv mást és mást mond a különböző generációknak. A fiatalokat az érzelmi töltete érinti meg, az idősebbeknek pedig egyfajta nosztalgiát jelent. Fiatalok és idősek egyaránt olvassák a könyvet, mert valamelyik része megfogja őket. A visszajelzések alapján a férfi olvasóközönségből is mély érzelmi reakciókat váltott ki, ami meglepte a szerzőt is.

A bácsfeketehegyi és kishegyesi könyvbemutatón az íróval Tóth Annamária beszélgetett, Hajvert Ákos versmondó pedig részleteket olvasott fel a könyvből. Papp könyvpromóciós körútja során járt Ormon, Óbecsén, Szabadkán, Csókán, Bácsfeketehegyen, Kishegyesen és Magyarkanizsán. A jövő héten pedig könyvbemutatót fog tartani Zentán, Topolyán, Bajmokon és Horgoson.