2024. április 19., péntek
FORMULA–1

Verstappen Monaco és a tabella csúcsán

A Mercedes és a váratlanul megtáltosodó Ferrari szarvashibája vasárnapi sétakocsikázássá tette a Monacói Nagydíj megnyerését Max Verstappennek és a Red Bullnak, akik így a világbajnoki harcban is fordítottak.

A tavalyi kényszerszünet után visszatért a Formula–1 mezőnye Monacóba, a különleges helyszín pedig esélyt kínált arra, hogy megtörje Lewis Hamilton és Verstappen uralmát, akik eddig minden idei futamon elhozták az első két helyet. A meglepetés meg is jött, méghozzá váratlan helyről: a konstruktőri 4. helyen álló Ferrariról bebizonyosodott, hogy autója remekül muzsikál a lassú kanyarokban, Charles Leclerc és Carlos Sainz az edzéseken végig a legjobbak között volt, formájuk pedig az ezen a pályán különösen fontos időmérőre is kitartott.

Leclerc aztán beváltotta a reményeket, hazai pályáján megszerezte a pole-t, tette ezt azonban furcsa végjátékban, hiszen az utolsó percben hibázott, és a falhoz csapta a Ferrarit, így akaratlanul is elvéve a többiektől a javítás lehetőségét. Verstappen második, Valtteri Bottas harmadik, a furcsamód küszködő Hamilton csak hetedik lett. A Ferrariban azonban maradt aggodalom, hiszen ha Leclerc váltója is megsérült a balesetben, akkor annak cseréje öt rajthelyes hátrasorolást eredményez. A csapatnál szombat estére megvizsgálták és hibátlannak találták az alkatrészt, majd a futam előtt egy újabb ellenőrzést követően véglegesítették, hogy nincs szükség cserére. Minden jónak tűnt addig, amíg fél órával a rajt előtt megnyílt a bokszutca, Leclerc pedig elindult a rajtrácsra. A kör felénél az autó furcsa hangot kezdett adni, a monacói pedig elkeseredetten kiáltott a csapatrádióba: „Ne, ne, a váltó!” A hazai hős visszatért a garázsba, ahol ekkor már látták, bármi is a hiba, az kijavíthatatlan a futam kezdetéig, így Leclerc még a mezőny után sem eredhetett, a kezdete előtt fel kellett adnia a versenyt.

A legjobb rajtpozíciót így Verstappen örökölte, aki könnyed győzelemmel példázta, mekkora előnyt is jelent az élről indulni Monacóban, hiszen senki nem tudott a közelébe érni, a helycserék pedig a kerékcsere idejére korlátozódtak. A Mercedes ráadásul további segítséget nyújtott: Bottas jobb első kerekét sehogyan sem tudták levenni a bokszkiállásnál, így hosszas próbálkozás után el kellett könyvelniük a kiesést a második helyről. De Hamilton boksztaktikája sem jött be, hiszen előrelépés helyett Sebastian Vettel és Sergio Pérez is átugrotta őt, így a brit csak a hetedik helyen végzett, ennek eredményeként pedig ő és a Mercedes is elveszítették a vezetést a bajnoki tabellán Verstappennel és a Red Bull-lal szemben.

A Monacói Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:38:56,820, 2. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) +8,9 másodperc hátrány, 3. Lando Norris (brit, McLaren) +19,4, 4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) +20,4, 5. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) +52,5 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 105 pont, 2. Hamilton 101, 3. Norris 56, 4. Bottas 47, 5. Pérez 44 stb. Csapatok: 1. Red Bull 149, 2. Mercedes 148, 3. McLaren 80, 4. Ferrari 78, 5. Aston Martin 19 stb.