2024. március 29., péntek

Rekorder lett, de megszakadt Hosszú Katinka sorozata

Hosszú Katinkának nem sikerült sorozatban hatodszor is Európa-bajnoki címet nyernie 200 méter vegyesen, ugyanakkor történelmet írt az úszók budapesti kontinensviadalának szombati napján.

A háromszoros olimpiai bajnok klasszis harmadik lett egyik kedvenc számában, amivel 24. Eb-érmét nyerte, ezzel a svéd Sarah Sjöströmöt megelőzve minden idők legeredményesebb női úszójává lépett elő.
A 32 éves Hosszú a rajt utáni pillangónál csak negyedikként fordult, háton viszont megérkezett az élmezőnybe és mindössze három századmásodperces különbséggel második volt. Mellen leszakadt, fél másodperces hátrányt kellett volna ledolgoznia 50 méter gyors alatt, így végül harmadikként csapott célba. Az aranyérmet ezúttal az izraeli Anastasia Gorbenko szerezte meg 2:09.99-es idővel. A másik magyar, Sebestyén Dalma 2:12.42-vel a hetedik lett.
A magyarok még két ötödik hellyel gazdagodtak szombaton 200 méter háton Telegdy Ádám, valamint a Németh Nándor, Bohus Richárd, Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni összetételű 4x100 méteres vegyes gyorsváltó révén.
 Az elődöntőben rajtkőre lépett magyarok közül Milák Kristóf folytatta remeklését: a 200 méteren a Duna Arénában minden idők második legjobb eredményével győztes, abban a számban világcsúcstartó Milák a százas előfutamban még "csak" beállította az Európa-bajnoki csúcsot, az elődöntőben viszont annak ellenére is megjavította két századmásodperccel, hogy borzalmasan jött ki neki a fal a végén. Érdekesség, hogy a Honvéd 21 éves klasszisa ugyanebben a medencében a 2017-es világbajnokságon ugyanezzel az időeredménnyel (50.62 másodperc) lett második. Ugyanitt Szabó Szebasztián a hatodik idővel jutott a fináléba.
Női 200 méter háton Burián Katalin délelőtti idejéhez (2:09.54 perc) képest több mint fél másodpercet javult, így 2:08.89-cal összesítésben a harmadik, Szabó-Feltóthy Eszter pedig az előfutamban úszott teljesítményénél (2:09.72) valamivel lassabb, 2:09.97 perces idővel hatodikként került a fináléba.
Sztankovics Anna 50 méter mellen egy századdal megjavította országos csúcsát, de 31.05-ös idejével a 13. lett.
Egy visszalépésnek köszönhetően Bordás Beatrix rajtkőre állhatott női 50 méter pillangón az elődöntőben, 26.69 másodperces ideje négy századdal volt rosszabb a délelőttitől, ezzel 16. lett.
A magyarok tizenkét éremnél tartanak a vizes Európa-bajnokságon. Korábban nyíltvízi úszásban Olasz Anna második, a csapat pedig harmadik lett, akárcsak a szinkronúszók highlight kűrjében a magyar válogatott. A medencés úszóknál hétfőn 400 méter vegyesen Hosszú Katinka az első, Mihályvári-Farkas Viktória a második helyen végzett, míg szerdán 200 méter pillangón Milák Kristóf győzött, Kenderesi Tamás pedig harmadikként zárt. Csütörtökön Kapás Boglárka védte meg címét 200 méter pillangón Hosszú Katinkát megelőzve. Pénteken Szabó Szebasztián nyert 50 méter pillangón, illetve a 4x200 méteres női gyorsváltó lett második.