2024. április 23., kedd

Biden tárgyalna Kim Dzsong Unnal, ha…

Észak-Korea eddig visszautasította az Egyesült Államok diplomáciára irányuló kéréseit azóta, hogy Biden átvette az elnöki tisztséget Donald Trumptól, aki három csúcstalálkozót is tartott az észak-koreai vezetővel. Kim mindazonáltal nem volt hajlandó feladni atomfegyvereit, de befagyasztotta a tesztelésüket.

Joe Biden sajtótájékoztatón kifejtette: megfelelő feltételek mellett hajlandó lenne találkozni Kimmel, attól függően, hogy Kim hajlandó-e megvitatni nukleáris programját. Az új amerikai elnök tanácsadói már találkoztak észak-koreai kollégáikkal annak érdekében, hogy megteremtsék a vezetők közötti tárgyalások alapjait.

Úgy fogalmazott: ahhoz, hogy találkozzon Kimmel, az észak-koreai vezetőnek vállalnia kellene, hogy tárgyalnak a nukleáris arzenáljáról. „Nem tenném azt, amit a közelmúltban tettek; nem adnám meg neki mindazt, amire vágyik, a nemzetközi elismerést, és nem engedném, hogy abba az irányba haladjon, hogy úgy tűnjön, komolyabban gondolja azt, amit egyáltalán nem gondolt komolyan” – mondta.

Biden megjegyzései változást tükröznek a találkozó megtartásával kapcsolatban – írta a Reuters brit hírügynökség. A Fehér Ház márciusban még azt mondta, hogy Biden nem szándékozik találkozni Kimmel.

Biden kormánya az első hónapokban széleskörűen felülvizsgálta az észak-koreai politikát, de keveset mondott arról, hogy az új politika valójában mit tartalmaz.

Amerikai tisztviselők csak annyit közöltek, hogy Biden politikája nem a Barack Obama elnök által kedvelt, az északiakkal való kapcsolatfelvétel elutasítását célzó megközelítés lesz, és nem a Trump-féle villámcsődületes csúcstalálkozó