2024. március 29., péntek

Felpörgetik az oltási hajlandóságot

Az egész világon próbálják növelni az oltási hajlandóságot a mielőbbi nyitás érdekében.

Romániában a kormány tagjai az oltóközpontokat járva ösztönzik a lakosságot az oltásra, az egészségügyi miniszter és helyettese még önkéntesnek is beállt.

Törökországban házról-házra járnak a vakcinákkal felszerelt egészségügyi csapatok, és próbálják meggyőzni a vonakodókat a koronavírus elleni oltás fontosságáról.

„Sokan azt mondták, hogy megbénulhatok és meghalhatok tőle, ezért eddig elutasítottam, de most az orvosok rábeszéltek" - mondta egy idős török asszony.

Magyar önkéntesek Kistarcsán, a helyi cigánytelepen magyarázták el a védőoltáshoz jutás folyamatát, és segítettek regisztrálni az embereknek.

„Sokan nem tudják regisztrálni magukat oltásra, mert vagy nem tudják pontosan, hogy kell csinálni, vagy nincs erre alkalmas eszközük, illetve internethozzáférésük. Sok házból hiányoznak a közművek, mert nem voltak képes fizetni, ezért a szolgáltatók kikapcsolták azokat" - ismertette a helyzetet Balogh Fruzsina civil aktivista.

Az egészségügyi dolgozók által kiképzett magyar önkéntesek a vakcinák hatékonyságáról és esetleges mellékhatásairól is tájékoztatást adnak, valamint az oltásellenes érveket is megválaszolják.