2024. április 20., szombat

Az orosz rendőrség feloszlatott egy ellenzéki gyűlést, és két embert őrizetbe vett

Az orosz rendőrség feloszlatott szombaton egy ellenzéki gyűlést Nyizsnyij Novgorod egyik szállodájában azzal az indoklással, hogy résztvevői nem tartották be a járványügyi szabályokat.

Két embert őrizetbe vettek, egyikük, Julija Galjamina ellen a rendőrséggel szembeni engedetlenség miatt indult eljárás. Galjamina politikai üldöztetésnek nevezte a történteket, és videofelvételt tett közzé az interneten a kényszerintézkedésről.
A nyugat-oroszországi város szállodájában helyi ellenzéki önkormányzati képviselők tartottak két napra tervezett gyűlést. A résztvevők tagadták, hogy nem tartották be a járványügyi előírásokat, és saját igazuk alátámasztására közzétettek egy felvételt, amelyen látszik, hogy mindnyájan védőmaszkban ültek, egymástól kellő távolságra.
Gleb Nyikityin területi kormányzó néhány nappal az ellenzéki összejövetel előtt rendeletében ötvenről legfeljebb harmincra korlátozta az egy helyiségben tartózkodók megengedhető számát. Az összejövetel szervezői azonban hangsúlyozták, hogy legfeljebb 25-en voltak egy-egy szállodai helyiségben, ráadásul Nyikityin rendelete csak egy hét múlva, jövő szombaton lép hatályba.
A Ria Novosztyi hírügynökség ismertetése szerint Galjaminát tavaly decemberben két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a tömegmegmozdulásokra vonatkozó szabályok többszöri megsértése miatt. Az orosz rendőrség márciusban is megakadályozott egy gyűlést egy moszkvai szállodában, és több mint kétszáz embert állított elő.