2024. április 24., szerda

Felfedték a hamis PCR-tesztek titkát

Csupán 4.000 dinárt kellett befizetni ahhoz, hogy a negatív PCR-teszt megérkezzen a megadott e-mail címre – számolt be a hamisított okirat kézbesítését megelőző folyamatról az N1 televízió oknyomozó újságírója.

A televízió csapata utánajárt annak, hogyan zajlik az utazásokhoz mind inkább szükséges negatív koronavírus-teszt hamisítása országunkban. Első lépésként egy ismerőstől kapott hozzáférésre hivatkozva üzenetet küldtek arra a címre, amelyről az értesüléseik szerint negatív PCR-teszt eredményeket küldtek egyeseknek. A nézőik ugyanis arról értesítették a szerkesztőséget, hogy tesztelés nélkül is hozzá lehet jutni országunkban az utazáshoz szükséges dokumentumhoz, méghozzá jelentősen olcsóbban, mint az állam által meghatározott 9.000 dináros költségtérítés.

A negatív teszteredmény iránti érdeklődésükre kisvártatva megérkezett a válaszlevél, amelyben a titokzatos személy a dokumentum kiadásához szükséges adatokat kérte. Az újságíró megadta a kért információkat: nevet és vezetéknevet, személyazonossági számot, és még a kiadás dátumát is megválaszthatta. Ezt követően értesítették arról, hogy a negatív PCR-tesztet akkor küldik, amikor a 4.000 dináros költségtérítés beérkezik a Mobi bankban nyilvántartott magánszámlaszámra. A befizetést követően szinte azonnal beérkezett az elektronikus üzenet, amely egy PDF formátumú igazolást is tartalmazott. A kapott dokumentum első látásra azonos volt a Covid-rendelőkben kapott igazolásokkal, beleértve a rajta levő QR-kódot is – számolt be a folyamatról a televízió újságírója.

Az oknyomozást végző csapat a dokumentumot leellenőriztette az Információs-technológiai és Elektronikus Közigazgatási Irodában, ahol a szakemberek minden kétséget kizáróan megerősítették, hogy hamisítványról van szó. A QR-kód beolvasásakor ugyanis teljesen más URL hivatkozás jelenik meg, mint az eredeti igazolásra nyomtatott kódok esetében. Az eltérés a laikusoknak fel sem tűnik, ám a hozzáértők azonnal felfedezik a különbséget. Annak ellenére, hogy a csatolmány formailag azonos az eredeti okirattal, a 4.000 dinárért kapott dokumentum nem más, mint egy kicsit ügyesebben „photoshopolt” hamisítvány – mondták a eUprava szakemberei az N1 csapatának.

A lakosok legkönnyebben úgy bizonyosodhatnak meg a csalásról, ha tüzetesen leellenőrzik a küldő címét. Első látásra ugyanis az eUprava oldalról érkezik a dokumentum. Karakterenként átvizsgálva azonban kiderül, hogy hamis e-mail címről van szó: a hamisító ugyanis az obaveštenja@euprava-gov.rs címet használja, az eredeti okiratokat pedig a obaveštenja@euprava.gov.rs címről küldi a közigazgatási iroda. A különbség csupán az „euprava” és a „gov” jelzés közti írásjelben van: a hamisítvány esetbében kötőjel szerepel az e-mail címben, az eredetinél viszont pont.

Az N1 televízió oknyomozó csapata hangsúlyozza: annak nem jártak utána, hogy a hamis PCR-tesztet vajon felfedik-e határok átlépésekor. Mindenesetre nem ajánlatos útnak indulni egy ilyen dokumentummal – figyelmeztetnek.