2024. április 24., szerda

Kon: Július közepétől várhatóak komolyabb enyhítések

Az érettségi bálokat egy későbbi időpontban lehet majd megtartani – nyilatkozta Predrag Kon epidemiológus a Prva TV-nek. Az országos válságstáb tagja ugyanakkor felhívta a figyelmet a titokban szervezett ünnepségek veszélyeire is.

A járványügyi szakember szerint fokozatosan csökken a fertőzésveszély országunkban. Komolyabb enyhítésekre július közepétől számíthatunk – mondta Kon. Hangsúlyozta, hogy a vírus nem tűnik el az életünkből, és a maszk viselésére még egy ideig szükség lesz.

Az epidemológus kifejezte reményét, hogy a közeljövőben a fővároshoz hasonlóan Szerbia más területén is megközelítjük az 50 százalékos beoltottságot.

Belgrádban ma az Ada Ciganlija városrészben várja a lakosokat a mobil-oltópontként működő autóbusz. A fővárosban pár héttel ezelőtt változtattak az oltási stratégián, és több ponton is lehetővé tették a vakcina felvételét: a cél, hogy minél közelebb hozzák az emberekhez az oltópontokat – mondta Goran Vesić alpolgármester. Hozzátette: tegnap a zimonyi sétányon 2500-an vették fel az koronavírus elleni vakcinát. Az oltóponként működő autóbuszon főként az ifjabbak veszik fel a védőoltást, a beoltottak többsége 35 évnél fiatalabb – írja a Szerbiai RTV.