2024. április 19., péntek

Júliustól októberig ellenzéki előválasztási jelölti viták Magyarországon

Az ellenzéki szövetség pártjai július 26. és október 10. között tartják meg a jövő évi parlamenti voksolás előválasztási jelölti vitáit. A hat érintett párt közös vitaszabályzatot alkot – közölte a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd szombaton az MTI-vel.

Kiemelték, hogy az eltérő politikai vélemények nyílt, átlátható ütköztetése „a Magyar Köztársaság demokratikus működésének egyik legfontosabb garanciája". Éppen ezért az ellenzéki szövetség pártjai támogatják minden választókerületben az induló jelöltek között a méltányos keretek között megtartott politikai vitákat – írták.
Az ellenzéki pártok szerint az ilyen alkalmak betekintést nyújtanak a polgárok számára, láthatóvá teszik az eltérő álláspontokat és esélyt kínálnak a legjobb kompromisszum megtalálására.
Nagyon fontos, hogy az előválasztás olyan tisztességes legyen, mint amilyennek 2022-től az országot is remélik, mindenki egyforma esélyekkel induljon.
A szövetség tagjai arra kérik az előválasztáson induló összes jelöltet, hogy tartsa tiszteletben az igazságos, egyenlő esélyeket megteremteni kívánó szabályokat. Az ellenzéki szövetség is erre épül: egymás véleményének meghallgatására és a kompromisszumok keresésére – emelték ki, hozzátéve, szeretnék megmutatni, hogy milyen lesz a vitakultúra „a 2022 utáni Magyarországon".