2024. április 24., szerda

Az utazás során sem vagyunk védtelenek

Snežana Jovanović, a Tüzes Szem laboratórium vezetője a Szerbiai RTV reggeli műsorában elmondta, hogy kevesebb tesztet végeznek el napi szinten a laboratóriumukban, és csak 7-8 százalékuk pozitív.

Hozzátette, hogy azelőtt napi 3500 tesztet is elvégeztek, azonban ez a szám most már 600-800 közöttire tehető. Úgy véli, hogy a legtöbben az utazás miatt csináltatnak tesztet.

Figyelmeztet, hogy a polgárok az utazásról sokszor fertőzötten térnek haza, és vannak köztük olyanok is, akik már felvették az oltást, ami nem biztosíték arra, hogy nem hordozzák a vírust, így a veszély fenn áll az utazás során is.

– A környezetemből tudom, hogy az utazásról hazaérve 37-38 fokos lázuk lett, fáradékonyak voltak, de néhány nap alatt átment rajtuk, mert ahogyan azt tudjuk, a beoltottak is elkaphatják a betegséget, azonban sokkal enyhébb tüneteik lesznek – mondta Jovanović.

Arra a kérdésre, hogy kell-e tartanunk egy újabb vírusmutációtól, Jovanović elmondta, hogy természetes, hogy a vírus változik, hiszen így tud megszökni minden elől, amelyet az ember az ellen tesz, hogy elkapja a betegséget.