2024. március 28., csütörtök

Vučić: Tárgyalni fogunk a könnyebb határátlépésről

Aleksandar Vučić köztársasági elnök mai dimitrovgradi látogatásán kiemelte, hogy készen állnak arra, hogy Bulgáriával arról tárgyaljanak, hogy könnyíthetnék meg a határátlépést a turisták számára. Hozzátette, hogy nem tudnak olyan megoldást találni, amelyet Észak-Macedóniával kötöttek, hiszen Bulgária az Európai Unió tagja. A szerb államfő Rumen Radev bolgár elnökkel találkozott.

A Tanjug által feltett kérdésre, hogy mit tud tenni az állam a gyorsabb határátlépés érdekében, illetve, hogy van-e lehetőség arra, hogy a két rendőrség és vámhatóság közös határellenőrzést végezzen egy helyen, az „egy ablakos” projekt mintájára, amely jelentősen megkönnyítené a határátlépést a Tabanovac - Preševo átkelőn, Vučić elmondta, hogy több technikai kérdést is rendezni kell a határokon.

A szerb államfő elmondta, hogy Bulgária és Szerbia baráti kapcsolatot ápol, és felajánlotta a bolgár nemzeti kisebbségnek, mindig számíthat Szerbiára. Hozzátette, hogy igyekeznek tiszteletben tartani azokat a dolgokat, amelyek összekötik őket és közelebb viszik egymáshoz, emellett szeretnék megoldani azokat a dolgokat, amelyek megosztották a két államot a múltban.

A két állam elnöke közösen megtekintette a dimitrovgradi Szent Ciril és Method Gimnázium felújítását, amelybe Szerbia több mint két millió eurót fektetett bele. Ezt követően a Poganovo kolostort is megtekintették.

A kolostor látogatását követően Vučić kijelentette, hogy még nem olvasta a legújabb Koszovóról szóló „non-paper”-t, és arról, amit nem látott, nem szeretne semmit sem mondani.