2024. április 25., csütörtök
TARTOMÁNYI TISZTSÉGVISELŐINK

Nem egymás mellett, hanem együtt élni

Puskás János: Külön hangsúlyt fektetünk az oktatás és a nevelés színvonalának javítására

Puskás Jánost 2016 augusztusában nevezték ki a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatójává. Munkájával mindig is igyekezett hozzájárulni az intézet sokrétű tevékenységéhez. Jelenlegi posztjának betöltése előtt a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában fizikatanárként dolgozott. Beszélgetásünk során a Vajdasági Pedagógiai Intézet munkájáról, feladatiról, illetve terveiről nyilatkozott.

– Vajdaság egy többnemzetiségű környezet, fontos az itt élő nemzetek közötti párbeszéd és az interkulturalitás. Törekszünk arra, hogy az itt élők megismerjék egymás kulturáját. Az interkulturalitás fontos, mert egy multikulturális közösségben napról napra hangoztatni kell, hogy együtt kell élni, nem csak egymás mellett – emelte ki beszélgetésünk elején a tartományi képviselőház által 2003-ban alapított Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója.

Az intézet külön hangsúlyt fektet az oktatás és a nevelés színvonalának javítására az óvodákban, az általános és a középiskolákban, az oktatásban dolgozók szakmai fejlődésére, illetve az innovatív módszerek bevezetésére az oktatásba. Továbbá feladataik közé tartoznak az akkreditált szakmai továbbképzések, programok figyelemmel kísérése és értékelése, a kétnyelvű és többnyelvű oktatás támogatása, a multikulturalizmus ápolására, illetve az interkulturális oktatás és a tolerancia fejlesztése az iskolákban, mindemellett az inkluzív oktatás fejlesztése a nemzeti kisebbségek nyelvén.

– Figyelemmel kísérjük, mennyire hatékonyak az oktatási intézmények. A tantervek korszerűsítésén dolgozunk, fejlesztjük a munkafüzeteket és más oktatási segédeszközöket, követjük az oktatási és a nevelési folyamatokat. Szakmailag továbbképezzük az óvópedagógusokat, tanítókat és tanárokat – tette hozzá.

Az intézet munkatársai a közelmúltban igyekeztek olyan légkört kialakítani, amelyben mindenki élvezettel tudja elvégezni feladatait.

– Az irodák közötti falakat ledöntöttük, egy olyan teret kaptunk, amely a munkaidő alatt irodahelyiségként szolgál. A munkaidő után az irodát a bútordarabok, asztalok, székek átrendezésével előadóteremként is használjuk, interaktív kijelzővel mintegy tizenöt pedagógus számára.
Az intézet munkája négy alappillérre támaszkodik.

– Első foglakozási körünk az oktatás és a nevelés rendszerének hatékonysága, második az oktatás a multikulturális iskolákban. A következő az oktatói-nevelői munka általános és középiskolai szintén, a negyedik pedig az innovatív tanítási módszerek. Programokat fogalmazunk meg ezeken a témakörökön belül. Jelenleg is kutatásokat folytatunk a duális és a bilingvális oktatás területén. Ezenbelül történik a kutatómunkák feldolgozása is, az információs és kommunikációs technológiák alkalmazása területén. Ez azért fontos, mert így a felmerült igények alapján tudunk segíteni a pedagógusok kompetenciáinak fejlesztésén.

A programcélok megvalósítása érdekében az intézet jó kapcsolatokat ápol a tartományi szervekkel.

– Jó az együttműködés a Szerb Köztársaság Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztériumával, a belgrádi Oktatásfejlesztési Intézettel és az Oktatás és Nevelési Minőségfejlesztési Intézettel, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkársággal és a Magyar Nemzeti Tanáccsal is. Ennek köszönhetően a tankönyvek jóváhagyási folyamatának elhúzódását is megakadályozhatjuk. Reményeink szerint az idén is minden tantárgyból magyar nyelven is választható lesz egy vagy két kiadó tankönyve – emelte ki.

Az igazgatótól megtudtuk, hogy folyamatban van a Digitális világ a multikulturális és interkulturális Vajdaságban elnevezésű konferencia megszervezése, az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Ruszin Tanszékével karöltve. Készül a 2020-as InterKult tanulmánykötete, illetve a 2021-es InterKult konferencia szervezése, amely az idén a szlovák nemzeti közösséggel valósul meg október 2-án. Végezetül kiemelte, bármilyen kérdéssel, ötlettel fordulhatnak hozzájuk az óvodapedagógusok, a tanítók és a tanárok. Az intézet kapuja nyitva áll mindazok előtt, akik tanácsért fordulnak hozzájuk.