2024. március 29., péntek

Tisztább vizeinkért

A tartományi kormány támogatja a szennyvíztisztító rendszerek kiépítését

Igor Mirović tartományi kormányfő pénteken 12 helyi önkormányzat képviselőjének adott át szerződéseket a szennyvízkezelés területén megvalósuló projektumok műszaki dokumentációjának elkészítésére. A tartományi kormány 50 millió dinárt különített el a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés területén zajló projektumok támogatására, a szennyvíztisztító rendszerek, a szükséges infrastruktúra és a csatornahálózat kiépítésére.

– Ez egy igen fontos terület. A tervek szerint a következő két évben további 1,2 milliárd dinárt fordítunk környezetvédelmi projektumokra, többek között a vajdasági közintézmények energiatakarékosságának fejlesztésére és a szilárd tüzelőanyagok lecserélésére – nyilatkozta a tartományi kormányfő.
Mirović kiemelte, hogy a tartományi kormány kezdeményezésére a tartományi képviselőház ernyő dokumentumként fogadta el a környezetvédelemről szóló nyilatkozatot, annak érdekében, hogy a környezetvédelem elsődlegességet élvezzen.

– Az önkormányzatokkal együtt a nyilatkozat elemei alapján jártunk el. Az elmúlt években támogattuk Kishegyes, valamint Topolya tisztítóberendezéseinek építését, valamit a szerb kormány is jelentős pénzeszközöket készített el a környezetvédelmi beruházásokhoz – hangsúlyozta Mirović.

A tartományi kormány Nagybecskerek, Versec, Nagykikinda, Kevevára (Kovin), Óbecse, Pecsince (Pećinci), Bégaszentgyörgy (Žitište), Topolya, Petrőc (Bački Petrovac), Ürög (Irig) és Temerin önkormányzatával kötött szerződést.