2024. április 23., kedd

Zenés programok a művelődési állomásokon

Ma kezdődik a Vajdasági Gitárfesztivál

Az Európa Kulturális Fővárosa cím fényében a művelődési állomások egyre inkább a különféle művészeteket igyekeznek ápolni, a hónap végéig számos zenei jellegű programmal készülnek. Az események sorában kiemelkedik a Vajdasági Gitárfesztivál, amely ma kezdődik és május 24-éig tart. Az idén ez a fesztivál az EuroStrings klasszikus gitárplatformra épül, amely magában foglalja a kontinens legjelentősebb gitárfesztiváljait. A négy országból érkező zenészek koncertjeit az Egység Művelődési Állomás épületében tartják meg, a programok pedig 19 órakor kezdődnek. A múlt évi díjazott, Rastko Marinković ma lép fel, szombaton pedig Petar Popović szerbiai és Đani Šehu bosznia-hercegovinai művészek mutatkoznak be a közönség előtt. Az esemény harmadik napján, vagyis vasárnap Kristina Galieto, az EuroStrings klasszikus gitárplatformjának olasz művésze és Lovro Peretić, az EuroStrings tavalyi győztese lép fel. A fesztivál ideje alatt online felületen megtartják a dr. Jovan Jovičić nemzetközi versenyt, továbbá a vajdasági klasszikus gitár történetét bemutató kiállítás is megtekinthető lesz.

A Selyemgyár Művelődési Állomáson 19 órakor kerül mutatják be W. A. Mozart: Cosi fan tutte című zeneművét, amelyet az eszéki Opera Pannonica együttese és a belgrádi ArtNet egyesület ad elő. A nézők számát korlátozták, emiatt az artnet.rs@gmail.com e-mail-címen előzőleg be kell jelentkezniük az érdeklődőknek.
Május 28-án szerb zeneszerzők modern zongoraduettjeit élvezheti a közönség, 29-én pedig a 20. század evergreen jazz szerzeményeit adják elő az Egység Művelődési Állomás koncerttermében.