2021. augusztus 4., szerda

Eredményes zentai diákok

A zentai Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói szép eredményeket értek el a magyar nyelv és irodalom területén

A diákok elért eredményeiről tartottak pénteken sajtótájékoztatót a zentai Petőfi Sándor Általános Iskolában. A járványhelyzet ellenére az iskola diákjai szép eredményeket értek el magyar nyelv és irodalom terén.

Kormányos Katona Gyöngyi, az intézmény magyar nyelv és irodalom szakos tanára elmondta, hogy tavaly november végén az iskolából két csapat jelentkezett, egy hetedikes és egy nyolcadikos, a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedőre, amely a lakiteleki Népfőiskola, a Hungarikum Bizottság, a Magyar Országgyűlés és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával valósult meg.

– A vetélkedő 4 fordulóból állt, és az idei év rendhagyónak minősült, mert teljes egészében az online térben zajlott. A zentai diákok fordulóról fordulóra jól vették az akadályt, mert a 3. forduló 24 csapata után a 4. fordulóban a legjobb 12-12 csapat között végeztek. Mindkét korosztályban a zentai versenyzők voltak az egyetlen vajdasági csapat, a 8. osztályosoknál pedig az egyetlen határon túli csapat – magyarázta a felkészítő tanár.

Az eredményes diákok Gordán Kolos igazgatóval és Kormányos Katona Gyöngyi felkészítő tanárral (Fotó: Kállai G. Nikoletta)

Szarka Kitti, a Tiszavirág elnevezésű csapat képviseletében elmondta, hogy már nem először jelentkeztek erre a versenyre, azonban tavaly, a döntő előtti napokban, a járványhelyzet miatt, lefújták a versenyt. Úgy véli, hogy ez is közrejátszhatott abban, hogy idén is jelentkezzenek a versenyre.

– Az egyik prezentációban Zenta jellegzetes épületeit, neves személyeit mutattuk be, az elődöntő témájának a Tiszavirágzást választottuk, mert ezt a természeti értéket mi is meg tudjuk figyelni, Zentán és környékén is jelen van. A 3. prezentációban javasolni kellett egy értéket Hungarikummá. Mi a Nándorfehérvári diadalt és a déli harangszót választottuk témaként. Igyekeztünk mindig olyan témát választani, ami Vajdaságra jellemző, mert mi a szülőföldünket szerettük volna bemutatni, és a nándorfehérvári diadal olyan neves történelmi esemény volt, amelynek a végkimenetele meghatározta Európa jövőjét is – mondta el a hetedikes Kitti.

Katona Noémi, a Savoyai Eugen csapatot képviselve elmondta, hogy igyekeztek olyan csapatnevet választani, amely hangsúlyozza a származásukat.

– Az egyik prezentációban a város jellegzetességei mellett a zentai csata bemutatására helyeztük a hangsúlyt. Az elődöntőben egy Hungarikumot kellett bemutatni, mi a Tiszai halászlé feldolgozását választottuk, mert Tisza-parti város vagyunk, és városunkban a halászatnak nagy hagyománya volt – mondta Noémi, majd hozzátette, hogy a döntőben Hungarikumnak az Aracsi pusztatemplom és Aracsi kő témáját választották.

Az iskola diákjai emellett több versenyen is részt vettek magyar nyelv és irodalomból. A Petőfi Sándor Általános Iskolák versenyén a zentai csapat második helyezést ért el. Az Általános Iskolák Művészeti Vetélkedőjén versmondás kategóriában Szarka Kitti első, míg Szarka Hanna 3. helyen végzett. Emellett Polyák Emma 3. díjat kapott szép beszéd kategóriában.

Számos szavalóversenyen is részt vettek a diákok, ahonnan mindig valamilyen díjjal tértek haza. Kormányos Katona Gyöngyi elmondta, hogy nagy örömben van részük, hiszen soha nem jutott még ennyi diák tovább a körzeti és a tartományi szavalóversenyre. Hozzátette, hogy a tartományi megmérettetésen Szarka Hanna Arany Oklevelet érdemelt ki, míg Dulity Adrián bejutott a verseny köztársasági döntőjébe, amelyet május végén Valjevón rendeznek meg.