2024. április 24., szerda
NAGYBECSKEREK

Kevesebb magyar elsős lesz

Nagybecskerek Város általános iskoláiban – az előző évhez képest – őszre valamivel kevesebb magyar elsősre számítanak. Ennek ellenére a magyar tannyelvű oktatás remélhetőleg mindenhol megmarad.
A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola Közép-Bánát legnagyobb kétnyelvű iskolája. Jelenleg – a két iskolaépületben – 562 tanulója van, közülük 199-en magyar osztályba járnak. –A 2020/21-es tanévet 18 elsőssel fejezzük be. Jelenleg úgy áll, hogy 15 elsős iratkozott be a következő tanévre. Nekünk két épületünk van. A leendő elsősök pedig a szülők igényei alapján lesznek beosztva a két iskolaépületbe, mondja Molnár Attila igazgató.
Mindkét épületben van napközi, a gyerekek számára biztosítva van az uzsonna és az ebéd. Az iskola informatikai felszereltsége is megfelel a követelményeknek. Az elmúlt évben nehezen ugyan, de sikerült önálló osztályt nyitni mindkét iskolaépületben.
– Tavaly is nagyon nehéz volt az úgynevezett kinti épületben megnyitni az osztályt. Mégis sikerült, október elsejétől. Nem kombinált tagozatban indultak a gyerekek, hanem önálló osztály lett. Három diák volt, három is fejezi be az első osztályt. Mi továbbra is biztatjuk a szülőket arra, hogy írassák be a gyereküket a kinti épületbe is. Az idén is megpróbálunk a minisztérium felé fordulni, hogy engedjék meg az önálló magyar osztály megnyitását, nyilatkozta az igazgató. 
A Sonja Marinković Általános Iskola az egyetlen kétnyelvű városi iskola, 207 tanulóval. A központi iskola mellett két kihelyezett tagozata van, Szentmihályon és Lukácsfalván. Ennek az iskolának is van napközije, egy projektum részeseként pedig a becskereki iskola az egész nap nyitva tartó iskolák között van. A harmadik és a nyolcadik osztály közötti korosztály részére különböző, tanításon kívüli foglalkozásokat szerveznek, kezdve a képzőművészettől a zenei foglalkozásokon át a pszichológus által szervezett műhelymunkákig. 
– Szeptemberben nyolc magyar elsős indult. Szentmihályon hét magyar elsősünk van, Lukácsfalván sajnos magyarul szeptemberben senki sem kezdte az iskolát. Szerb nyelven hárman indultak. A központi iskolában szerb nyelven heten indultak, Szentmihályon pedig szerb tagozatunk nincsen, hallottuk Kostić Ildikótól, az iskola pszichológusától.

A muzslyai iskola (Fotó: Kecskés István)

A muzslyai iskola (Fotó: Kecskés István)

Az iskolában azt remélik, hogy az elsősök száma nagyjából megegyezik majd a tavaly ősszel induló diákoknak a számával. Őszre hét-nyolc magyar elsőst várnak a becskereki iskolában, és várhatólag megmaradt a szerb anyanyelvű elsősöknek is a tavalyi száma, amikor heten voltak. Lukácsfalván egy-egy elsős lesz, szerb és magyar nyelven. Szentmihályon viszont heten fognak indulni magyarul az iskolába.
Az erzsébetlaki Testvériség-Egység Általános Iskolában, a szerb osztályok mellett vannak szlovák és magyar tannyelvű alsós tagozatok is. Tavaly két magyar elsős kezdte meg iskoláztatását anyanyelvén, az idén a jelek szerint nem lesz magyar elsős.