2024. április 20., szombat

Bonyolódik a Belivuk-krimi

A rémtörténet újabb szálait fedezte fel a rendőrség, folytatódik a nyomozás

További hat olyan személyt tartóztatott le a rendőrség, akiket Veljko Belivuk és Marko Miljković bűnbandájával hoztak összefüggésbe – számolt be pénteken a Belügyminisztérium. Az összehangolt akció során a Belügyminisztérium, a szervezett bűnözés leküzdésével foglalkozó rendőrségi csoport a belgrádi rendőrséggel, a Biztonsági-Tájékoztatási Ügynökséggel (BIA) és a szervezett bűnözés felgöngyölítésével foglalkozó ügyészséggel együttműködve elfogta S. M. (40), A. D. (24), M. L. S. (21), M. S. (22), V. Đ. (19) és A. S. (21) gyanúsítottakat. A letartóztatott személyeket azzal gyanúsítják, hogy a bűnözői csoport tagjaiként szervezett bűncselekményeket, egyebek között emberrablásokat követtek el.

A belügyi szervek képviselői az elvégzett házkutatás alkalmával két fegyvert, egy légpuskát, mintegy hatszáz töltényt, kisebb mennyiségű drogot és több mobiltelefont, számítógépet, valamint pénzt találtak és foglaltak le. Az elfogott személyeket 48 órás őrizetbe helyezték, a bűnvádi feljelentést követően pedig a meghatározott ügyészség veszi kézbe az ügyüket.
Aleksandar Vulin belügyminiszter előző napi bejelentése alapján újabb bizonyítékok kerültek elő Veljko Belivuk ügyével kapcsolatban. Vulin csütörtökön közölte, hogy még számos letartóztatás várható Belivuk bandája körül. A nyomozás során további helyeket találtak, amelyeken a bűnszövetkezet tagjai rejtőzködtek, pénzt és kábítószert rejtegettek. Azt mondta, a legnagyobb klánt verte szét az állam Belivuknak és társainak a letartóztatásával, de nem ez az egyetlen bűnbanda az országban, s minden bűnözőnek tisztában kell lennie azzal, hogy már vannak aktái a rendőrségen. Lehet, hogy nem kábítószer-kereskedelem miatt, hanem például illegális építkezés miatt, de akkor is le fognak rájuk csapni – hangsúlyozta Vulin.
Mint ismeretes, a médiában nagy port kavaró hírként jelentették, amikor Belivukot és társait február 4-én letartóztatták. A rendőrség közölte, hogy a Belivuk nevéhez fűződő bűnszövetkezet tagjai gyilkoltak, kábítószer-kereskedelemmel, zsarolással foglalkoztak, embereket raboltak el, kínoztak és csonkítottak meg. A letartóztatás óta többször meghosszabbították az előzetes fogva tartást Belivuk és Miljković esetében, legutóbb éppen április végén, kilencven napra, ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy Belivukék szemtanúkat bántalmazhatnak, bizonyítékokat semmisíthetnek meg. Ekkor döntöttek a Belivuk csoportja ellen folytatott nyomozásnak kiterjesztéséről is. Közben megtalálták a bűnszövetkezet által használt ritopeki ház titkos szobájában a nyomozásban új fejezetet nyitott fegyverarzenált és egy ipari húsdarálót is. Fennállt ugyanis egy ideje a gyanúja annak, hogy a belgrádi Ritopek településrészben található ház alatti helyiségben, egy titkos szobában dolgoztak a bűnözők, az oda csalogatott és meggyilkolt áldozatok holttesteinek eltüntetését végezhették itt. Tíz nappal ezelőtt közölték az illetékesek, hogy az ipari szerkezetben emberi DNS-mintákat fedeztek fel. A média arról számolt be, hogy megtalálták Zdravko Radojević és Milan Ljepoje DNS-mintáit is, a Novosti által közölt, nem hivatalos információk szerint a részletes törvényszéki vizsgálatok még folynak, de eddig minden adat arra vall, hogy arról a két említett személyről van szó, akiknek már hosszabb ideje nyomuk veszett. Velük kapcsolatban azt állították, hogy Belivuk és Miljković bűnszervezeteinek tagjai rabolták el őket.
Egyelőre a klán 2019 utáni tevékenységével foglalkozik a rendőrség és az ügyészség, legalább három gyilkossággal vádolja az érintetteket, emellett emberrablás, pénzmosás, drogkereskedelem is szerepel a bűnök lajstromán. A KRIK oknyomozó újságíró-hálózat arra is felhívta a figyelmet, hogy a bűnbandának a rendőrségen, a Belügyminisztériumon belül is voltak kapcsolatai.