2024. április 19., péntek

Reformok és államháztartás

Az adóhivatal és a vámigazgatóság átszervezése az állam stabilitását szolgálja

A mindent felölelő és jól szervezett államháztartás alapfeltétele az adóhivatal és a vámigazgatóság sikeres reformjának – mutatott rá Gojko Stanivuković, a pénzügyminisztérium államtitkára a Párbeszéd az államháztartás igazgatási politikájáról elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen – áll a minisztérium közleményében.
Gojko Stanivuković beszámolt a 2020-ra vonatkozó államháztartás igazgatásával foglalkozó reformprogramról, valamint a 2021 és 2025 közötti ötéves időszakra vonatkozó új programtervezetről és rámutatott arra, hogy a múlt év tele volt kihívásokkal, nemcsak az egészségügy terén, hanem a gazdaságban is. A járvány nagy nyomást gyakorolt az államháztartásra, így a rá vonatkozó reformok megvalósítása nagyon nehéz feltételek közepette zajlott. A járványt megelőző időszakban sikerült konszolidálni a makrogazdasági és a pénzügyi politikát, és ezért állt az ország készen arra, hogy a pandémia idején támogatást nyújtson a lakosságnak és a gazdaságnak. A gazdaságélénkítő csomagoknak köszönhetően munkahelyek maradtak meg, miközben az állam a közegészségügyet is fejleszteni tudta. Stanoviković rámutatott, hogy tavaly a pénzügyi támogatások elérték az ország GDP-jének 12,9 százalékát, az idei csomag viszont a tavalyinak a 4,5 százaléka lesz.
Elmondta, habár 2021-ben egy százalékkal visszaesett a GDP, ebben az évben 6 százalékos emelkedésre számítanak, sőt a jelenlegi adatok szerint akár 7 százalékos emelkedés is várható, azzal, hogy az államadósság 2020 végén a GDP 58,2 százalékát tette ki, és ebben az évben is 60 százalék alatt marad.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a járvány ellenére a külföldi közvetlen beruházások a múlt évben elérték a 3 milliárd eurót.
Az államháztartást érintő ötéves programtervezet, mint az a korábbi ciklusban is, követi az állami költségvetési ciklusokat, és hozzájárul ahhoz, hogy az állami költségvetés a kormány politikáját a lehető legjobb mértékben szolgálja ki. Stanivuković kiemelte, hogy a megkezdett és még előttünk álló reformok célja a fenntartható állami költségvetés megvalósítása, a stabil államadósság, hatékony pénzügyi igazgatás és ellenőrzés mellett.
Az államtitkár elmondta, hogy jelentősen javult a programköltségvetés és a középtávú tervezés folyamata, ahogy a tőkeprojektumok tervezése és nyomon követése is, felgyorsultak az adóhatóság átalakításának és a vámigazgatás korszerűsítésének folyamatai.
Az adóhivatal reformja még öt évvel ezelőtt megkezdődött. Az átalakítás jobb káderellátottságot és korszerűbb munkavégzést irányozott elő. Ennek érdekében már az elmúlt időszakban több törvény is megszületett, így nemrégiben a köztársasági képviselőház elfogadta az e-számlázásról szóló, illetve a fiskalizációs törvényeket. A korábbi tervek szerint az év végéig az adóhatóság teljesen átalakul, azzal hogy az adóhivatal korszerűsítésére, műszaki felszerelésére a Világban 50 millió dollárt irányozott elő Szerbiának.
Siniša Mali pénzügyminiszter a napokban az adóhivatal és a vámigazgatóság képviselőivel tárgyalt, és rámutatott arra, hogy a két intézmény jelentős szerepet játszik az ország gazdasági érdekeinek megőrzésében. Az elmúlt időszakban megvalósított reformtörekvések már jelentős változásokat hoztak az adóhivatal munkájában, a Vámigazgatóságot pedig a legkorszerűbb IT-rendszerekkel szerelték fel. Kiemelte, ennek a két szervnek együtt kell dolgoznia, hogy a közbevételek stabilak maradjanak, és javuljanak az államháztartás mutatói.
Ez alkalommal jelentette be az adóhivatal új épületének építését Zimonyban.
A találkozón elhangzott ugyanakkor a nemzetközi együttműködések jelentősége is, hiszen a testvérszervezetek együttműködésével könnyebb az adócsalás elleni küzdelem, illetve az adó- és vámvisszaélések feltárása. Az adó és vámszervek együttműködése nélkülözhetetlen a szürkegazdaság felszámolásában.