2024. április 23., kedd

Útmutató a generációváltáshoz

A Prosperitati Alapítvány képzéssorozattal segíti a vajdasági vállakozások nemzedékcseréjét

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg Zentán csütörtökön délelőtt a Prosperitati Alapítvány Előttem az Utódom – generációváltást támogató, online képzéssorozatát. A képzés hat héten keresztül tart, online formában, workshopokkal fűszerezve, és igyekszik útmutatást nyújtani a családi vállalkozásoknak a generációváltásban. Összesen negyvenöt vállalkozó jelentkezett a képzésre, és habár eredetileg tizenöt főre tervezték, a nemzetpolitikai államtitkárság úgy határozott, hogy mindenkinek a jelentkezését elfogadják, mert nincs annál fontosabb, mint hogy segítsék a vajdasági vállakozókat abban, hogy családon belül átadják a vezetést az utánuk következő generációnak.

Negyvenöt vállalkozó részvételével kezdődött meg a képzés (Gergely József felvétele)

Negyvenöt vállalkozó részvételével kezdődött meg a képzés (Gergely József felvétele)

Potápi Árpád János köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy ha egységes Kárpát-medencéről beszélünk, nemcsak az oktatási és kulturális térre kell gondolnunk, hanem gazdasági szempontokra is.
– 2016 óta, amióta Magyarország beindította a gazdaságfejlesztési programokat, vagy ha az elmúlt 10-11 év nemzetpolitikájáról beszélünk, két jól elkülöníthető, mégis egymásba olvadó korszakot láthatunk. Az első 2010–2015-ig terjed, amikorra a Magyar Országgyűlés elfogadta azokat a jogszabályokat, törvényeket, melyek révén meg tudjuk valósítani a gazdaságfejlesztési programokat. Az első gazdaságfejlesztési program éppen Pásztor István elnök úr kérésének nyomán indult el itt, Vajdságban, a magyar kormány támogatásával. A nagyvállalkozások, a közép- és kisvállalkozások nagy részét be tudtuk kapcsolni ebbe a rendszerbe, és támogatásokhoz tudtuk őket juttatni pályázatokon keresztül – mondta.

Az államtitkár szerint ez azért is fontos, mert ezek a vállalkozások – mintegy 9000 – magyar embereket foglalkoztatnak, magyar családoknak adnak megélhetést és jövőt. Ennek köszönhetően beszélünk majd a következő évtizedekben is magyar jövőről itt, a Vajdaságban – mondta Potápi. Hozzátette, a mostani alkalom, amellett, hogy a generációváltás megszervezését segíti, abból a szempontból is jelentős, hogy tovább erősítsük a kapcsolati hálót, a tőkét, és bármilyen nehézség jöjjön, ez meg tudjon maradni.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke arra mutatott rá, hogy a gazdaságfejlesztési program a mai naptól kezdve egy újabb elemmel gazdagodik:
– A célunk a szülőföldön való boldogulás. Ezt a célt szolgálta a több mint 14 000 sikeres pályázat, melyek révén eszközbeszerzéssel, technológiai felszereléssel és egyéb módon erősítettük a vállalkozásokat, de ezentúl elkerülhetetlen a vállalkozások csúcson tartása és megerősítése. Ezt szolgálták az eddigi programok, online képzések, a mentorprogram, és ezt a célt szolgálja ez a mostani program is. Nem azért erősítettünk vállalkozásokat, hogy ne legyen kinek átadni és továbbfejleszteni. A vállalkozásokban is jelen van a generációváltási probléma, de nincs annál természetesebb annál, amikor családon belül marad a vállalkozás, és a következő generáció tovább tudja vinni a céget. Ezt a folyamatosságot kell erősíteni, ezt szolgálja ez a képzés is – mondta Pásztor.
A megnyitón jelen voltak a nemzetpolitikai államtitkárság képviselői, az MNT képviselői, valamint a képzésben részt vevő 45 vállalkozó. Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője felszólalásában arról beszélt, hogy a Vajdaságban működő vállakozások jó része családi vállalkozás, és a Prosperitati Alapítvány abban érdekelt, hogy ezek a vállalkozások családon belül maradjanak, ugyanakkor megerősödjenek.
A tudás átadásában, a képzések lebonyolításában és megszervezésében a Prosperitati Alapítványnak a kezdetektől fogva partnere a Pro Scientia Naturae Alapítvány, melynek ügyvezetője, Lengyel László szintén a magyar vállalkozások megerősítésének fontosságát emelte ki. Felszólalásában elmondta, hogy ez a program nem ér véget néhány workshoppal, hiszen olyan tudásbázis jön létre, melyet a későbbiekben is használni fognak a vállalkozói szféra erősítésében.

Simon Attila, Zenta (Gergely József felvétele)

Simon Attila, Zenta (Gergely József felvétele)


A képzésen részt vevő vállakozók közül néhányat meg is szólaltattunk. Mindannyian segítséget, útmutatást várnak a hathetes online programtól.
Simon Attila zentai vállalkozó fapellettgyártó gépek gyártásával foglalkozik, és fiaival együtt jelentkezett a képzésre:
– Remélem, hasznos tanácsot, segítséget kapunk ahhoz, hogyan vezessük be az ifjúságot a vállalat vezetésébe, illetve hogyan tudjuk egy darabig közösen vezetni a vállalatot. Két fiammal jelentkeztünk a programra, a fiatalabbal érkeztem, aki most kezd belekóstolni a vállalat irányításába.

Illés Dejana, Szabadka (Gergely József felvétele)

Illés Dejana, Szabadka (Gergely József felvétele)


A szabadkai Illés Dejana elmondta, hogy két vállalkozásuk van, az egyik kartondoboz-gyártással foglalkozik, a másik pedig internetes eladással, valamint faldekorációk készítésével. Ebbe a lányuk is besegít.
– Ő Magyarországon végezte el az egyetemet, majd visszatért Szabadkára, és részt vesz mindkét cég életében. Erre a képzésre mindhárman bejelentkeztünk, és abban bízunk, hogy segítséget nyújt nekünk a közös munkában.
Az óbecsei Kovács Noémi arról számolt be, hogy családi vállalkozásukban már tart a generációváltás, így legjobbkor jött a képzés:
– Másfél éve dolgozom együtt a szüleimmel, és megoszlanak a vezetői teendők énköztem és őköztük.

Kovács Noémi, Óbecse (Gergely József felvétele)

Kovács Noémi, Óbecse (Gergely József felvétele)

Az öcsémet is most szeretnénk bevonni a vállalat vezetésébe, és szeretnénk tudást szerezni arról, hogyan mehetne gördülékenyen az átadási folyamat. Két vállalkozásunk is van, az egyik a szerszámgépek bérbeadásával és eladásával, a másik pedig a szerszámgépek javításával foglalkozik – mondta.